Radar · Morgonkollen

Kinas Putinstöd väcker USA:s ilska

Rysslands president Vladimir Putin (vänster) och Kinas ledare Xi Jinping vid ett möte i Peking 4 februari.

Kinas och Rysslands ledare bekräftar utökat samarbete i ett telefonsamtal. USA varnar Kina för att hamna ”på fel sida av historien”.

Kinas ledare Xi Jinping uttrycker sitt stöd för Ryssland i frågor som rör suveränitet och säkerhet. Det kinesiska utspelet kom efter ett telefonsamtal mellan Xi Jinping och den ryske presidenten Vladimir Putin på onsdagen, enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina.

”Alla parter bör eftersträva en rättfärdig lösning av Ukrainakrisen”, sade Xi till Putin enligt Nya Kina.

Ekonomiskt samarbete

Ryska presidentkansliet Kreml bekräftar samtalet och säger att de två ländernas ledare är överens om ökat ekonomiskt samarbete, trots pågående sanktioner mot Ryssland från flera länder.

Samarbetet rör ”energi, finans, industriell produktion, transport och ytterligare sektorer”, enligt Kreml.

Xi och Putin träffades i samband med att OS inleddes i Peking i februari, och samtidigt kungjordes ett omfattande gemensamt samarbetsprogram mellan de två länderna.

Kina har valt att inte officiellt fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

USA granskar Kina

USA reagerade med skärpa på onsdagens samtal mellan Peking och Moskva.
”Kina hävdar att landet är neutralt, men landets beteende visar att det fortfarande undersöker möjligheten att knyta närmare band med Ryssland”, sade det amerikanska utrikesdepartementet i ett uttalande.

En talesperson för UD sade att man noggrant följer utvecklingen och Kinas handlingar.

”Kina står fortfarande vid Rysslands sida. Man återger rysk propaganda . . . man skyddar Ryssland i internationella organisationer, och man förnekar fortfarande ryska grymheter i Ukraina och påstår att dessa är fabricerade”, fortsatte uttalandet från Washington DC.