Glöd · Debatt

”Göteborg är inte en hållbar stad – gör energihamnen helt fossilfri till 2025”

"När den energihamn själva staden och alla dess invånare faktiskt äger bara fortsätter att varje år pumpa in 20 miljoner ton olja från all världens tankfartyg och pumpa den vidare i pipelines direkt till raffinaderierna längs Oljevägen på Hisingen, vad är då målbilder om att cykla mer och äta mindre kött egentligen värda?".

Göteborg stad tycker att man har en ambitiös klimatplan. Men de stora bovarna, de som bildar själva ryggraden i Sveriges fossila infrastruktur – stadens egen energihamn och de tre raffinaderierna på Hisingen – lämnar man helt i fred. Under tre aktionsdagar uppmärksammar vi därför staden Göteborg som Sveriges fossila huvudstad, skriver representanter för klimatrörelsen Extinction Rebellion Sverige.

DEBATT. Göteborg stads miljö- och klimatprogram 2021-2030 har som mål att Göteborg ska ställa om till en ekologiskt hållbar stad och att klimatavtrycket 2030 ska vara nära noll. Utöver det har Göteborg fem år i rad hamnat på förstaplatsen på Global Destination Sustainability Index (GDSI)  över världens mest hållbara destinationsmål. Allt detta låter ju fantastiskt bra, vi rullar på i rätt riktning, klimatet är räddat– eller?

Bilden politiker, myndigheter och näringsidkare försöker sprida om den hållbara, gröna staden som satsar hårt för att rädda klimatet står i stark kontrast till den verkliga stad som härbärgerar några av de största och mest inflytelserika industrierna i Sveriges fossila infrastruktur:
–  Stena Bulk är ett av världens största tankfartygs-rederier och Stena Oil är Nordens största leverantör av bunkerolja
–  Göteborgs energihamn tar emot över 20 miljoner ton oljeprodukter per år.
–  3 av landets 5 raffinaderier, Preemraff, St1 och Nynäs, raffinerar på Hisingen över 10 miljoner ton olja per år.

Hur kan den gröna hållbara staden Göteborg som satsar så hårt på klimatet samtidigt vara den stad vars egen hamn tar emot hälften av hela Sveriges import av råolja? Hur kan landets näst största stad som vinner tävlingar som världens ledande hållbarhetsdestination samtidigt vara Sveriges fossila huvudstad?

Svaret är: I klimatplanen  finns det ingen plan för hur Göteborgs stad ska få stopp på det enorma oljeinflödet till Göteborgs energihamn. Det finns inte heller någon plan för hur industrin ska sluta använda miljontals ton olja varje år. Man fokuserar i stället på det vi konsumerar, både inom stadens förvaltning och bland medborgarna – vi ska transportera oss mer klimatsmart, äta närproducerat och vegetariskt, förbruka mindre energi, bo på miljömärkta hotell.

Och inget fel med det. Men när Göteborgs klimatplan undviker att prata om elefanten i rummet och vad vi konkret ska göra åt den, då klingar alla vackra ord om att rädda klimatet mer än ihåligt.

När den energihamn själva staden och alla dess invånare faktiskt äger bara fortsätter att varje år pumpa in 20 miljoner ton olja från all världens tankfartyg och pumpa den vidare i pipelines direkt till raffinaderierna längs Oljevägen på Hisingen, vad är då målbilder om att cykla mer och äta mindre kött egentligen värda?

När själva oljeindustrin och dess produktion av fossila produkter bara tillåts fortsätta utan att man ens tar upp problemet i stadens klimatplan och än mindre gör något åt saken, vad spelar det då för roll att man år efter år vinner en tävling som världens mest hållbara destination (en tävling som för övrigt initierats just i Göteborg…)? Varför silar beslutsfattare och näringsidkare i Göteborg mygg och sväljer kameler?

Vi inom Extinction Rebellion kräver att man lyssnar på forskarna och på riktigt försöker hejda den galopperande klimatkatastrofen. Vi kräver att politikerna slutar sila mygg och svälja kameler, att de på allvar stoppar det gigantiska fossila flöde som via stadens egen hamn och privata industrier gör alla fagra ord om att rädda klimatet till ett stort hån mot mänskligheten och naturen vi alla är en del av.

Med våra civila olydnadsaktioner kräver vi att politikerna gör Göteborgs energihamn helt fossilfri till år 2025. Det är kort om tid. Men om vi lyssnar på vad forskarna säger, har vi inte mer tid än så. Och om man inte kan börja med sin egen hamn, var kan man då börja?

Klimatkatastrofen är här och nu. Många förefaller ha svårt för att inse det. När nyheter om enorma bränder i Kalifornien och Kanada når oss hajar vi till, när folk dör i vattenmassorna i Centraleuropa gör det ont i magen, när vi hör om fåglar som i den ofattbara hettan i Indien trillar döda ner från himlen, får vi en smärre chock, men lika snabbt som vi mår illa av vad vi ser och hör, lika snabbt verkar vi släppa det, förtränga att det är verkligheten här och nu. Och i framtiden kommer hoten blir så oändligt mycket större om inte beslutsfattare och näringsidkare stakar ut en radikalt helt ny kurs.

16-18 juni genomför Extinction Rebellion blockader och aktioner på en rad strategiska platser i Göteborg. Vi kräver att stadens politiker och näringsidkare avvecklar den fossila huvudstaden Göteborg omedelbart och skapar en klimatplan som gör staden grön, klimatneutral och ekologiskt hållbar på riktigt. Först då kan ni slå er för bröstet och säga:
– Vi vann inte en tävling om världens mest hållbara destination, vi besegrade klimatkrisen på riktigt!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV