Radar · Miljö

Stekel kan bli vapen i kampen mot borrelia och TBE

Vuxen hona av parasitstekeln Ixodiphagus hookeri.

Ett varmare klimat innebär att fler parasiter och skadedjur kan etablera sig i Sverige. Men även deras naturliga fiender tycks hänga med och kan bli ett vapen i kampen mot sjukdomar som borrelia och TBE. Nu har norska forskare hittat den lilla parasitstekeln Ixodiphagus hookeri som angriper Nordens vanligaste fästing, Ixodes ricinus, eller skogsfästingen på svenska.

Parasitstekeln Ixodiphagus hookeri finns etablerad på den europeiska kontinenten, men i Norden har man inte funnit några exemplar förrän 2019, då finska forskare från Åbo universitet gjorde ett fynd på Själö i Åbolands skärgård.

I Norge, Sverige och Danmark har man inte hittat några exemplar av arten – förrän nu.

– Den här nya stekelarten kan få stor betydelse för fästingbekämpning, säger insektsforskaren Lars Ove Hansen vid Naturhistorisk museum i Norge till Forskning.no.

Parasitstekeln är cirka en millimeter lång och har ett vingspann på ungefär 1,5 millimeter
Parasitstekeln är cirka en millimeter lång och har ett vingspann på ungefär 1,5 millimeter. Foto: Oscar Vorst CC BY 2.0.

Det var en vän till honom, läraren och entomologen Ove Sørlibråten, som lyckades fånga in parasitstekeln under en av sina exkursioner till Kjøkøy.

Ixodiphagus hookeri är specialiserad på just fästingar. Den lilla, blott 1 millimeter långa, parasitstekeln lägger ägg inuti fästingnymfer och när de så småningom fylls med blod kläcks äggen och nya parasitsteklar utvecklas inuti fästingen under en till tre månaders tid. När de är färdigutvecklade äter de sig ut ur den döda fästingen och ger sig på jakt efter nya fästingnymfer att attackera.

Släktingar till Ixodiphagus hookeri har specialiserat sig på andra byten, som bladlöss och sköldlöss. Det finns i dag över 400 olika arter som används i professionella odlingar som alternativ till kemiska metoder för att bekämpa skadedjur, framför allt i växthus.

A: Vuxen hona av Ixodiphagus hookeri
A: Vuxen hona av Ixodiphagus hookeri. B: Hona lägger ägg i fästingnymf. C: Färdigutvecklade steklar som tagit sig ut ur den döda fästingkroppen. D: Hålet i fästingkroppen som steklarna tagit sig ut genom. Foto: Plantard O, Bouju-Albert A, Malard M-A, Hermouet A, Capron G, Verheyden H - Wikimedia - CC BY 3.0

Enligt Lars Ove Hansen kan den nyupptäckta parasitstekeln bli värdefull i områden som är särskilt fästingdrabbade.

– Kanske kan vi sätta ut den i naturen på samma sätt som man i dag använder parasitsteklar för att bekämpa skadedjur inom växhusnäringen, säger han.

Några fynd av Ixodiphagus hookeri har ännu så länge inte gjorts i Sverige eller Danmark, men det kan mycket väl bero på att ingen har letat efter den.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV