Radar · Utrikes

Raketer mot Dnipro – minst tre döda

President Volodymyr Zelenskyj vädjar till ukrainarna att söka skydd när flyglarmen går.

Raketattackerna intensifieras i Ukraina, och minst tre personer har mist livet efter ett angrepp mot staden Dnipro. Ryssland anklagas för att både lagra och avfyra vapen från ett övertaget kärnkraftverk.

Minst tre personer har dödats och 15 skadats sedan ryska kryssningsrobotar slagit ned i Ukrainas fjärde största stad Dnipro, i sydöstra delen av landet, uppger ukrainska myndigheter.

Flyglarm har hörts över nästan hela Ukraina, uppger president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal som publiceras i sociala medier. Han vädjar till den ukrainska allmänheten att ta flyglarmen på allvar och söka skydd.

— Snälla, ignorera inte flyglarmen nu.

— Ockupanterna inser att vi gradvis blir starkare, och målet med deras terror är väldigt enkelt, att sätta press på dig och mig, på vårt samhälle, för att skrämma folk, för att åsamka så mycket skada som möjligt i ukrainska städer, säger han.

Över 200 skadade

Uttalandet kommer två dagar efter den dödliga raketattacken mot staden Vinnytsia i centrala Ukraina, hundratals kilometer från krigets frontlinjer. Fler än tjugo personer miste livet, bland dem tre barn, och räddningsinsatser pågår fortfarande.

— Både på nationell nivå och internationell nivå kommer vi att göra allt för att hålla absolut alla ryska mördare ansvariga för vad de har gjort, säger Zelenskyj.

Fyra personer saknas fortfarande och över 200 har skadats, enligt presidenten.

Enligt Ryssland var attackerna riktade mot militära mål och utländska vapenleverantörer.

Raketattacker med en stor mängd civila dödsoffer har på senare tid trappats upp i landet. Under lördagsmorgonen kom uppgifter om ett raketangrepp mot kuststaden Odessa, men de har ännu inte kunnat verifieras.

"Spänt" vid kärnkraftverk

Samtidigt anklagas Ryssland av Ukraina för att både lagra och avfyra vapen, bland annat robotsystem, vid det övertagna kärnkraftverket i Zaporizjzja.

Enligt den ukrainska myndigheten Energoatom, som övervakar kärnkraftverket, är situationen där ”mycket spänd” med upp till 500 ryska soldater på plats.

Anläggningen i sydöstra Ukraina har varit under rysk kontroll sedan de första veckorna av Moskvas invasion, men drivs fortfarande av ukrainsk personal.