Radar · Utrikes

IT-attack i Ukraina kan ha varit avledningsmanöver

I fredags hackades bland annat utrikesdepartementets sajt, men Microsoft har sedan dess identifierat skadlig programvara på datorer hos flera organisationer i Ukraina.

Samtidigt som uppmärksamheten riktades mot de hackade regeringssajterna i Ukraina planterades skadlig programvara i flera organisationers datorer i landet, uppger Microsoft. Samtidigt riktar Ukraina misstankar mot Ryssland och Belarus för att ha varit inblandade i attackerna.

I lördags kväll publicerade Microsoft ett blogginlägg där man meddelar att deras underrättelseavdelning MSTIC detekterat skadlig programvara på flera system tillhörande olika organisationer i Ukraina. Det rapporterar TT. Medan allt fokus riktades mot de hotfulla budskap som i fredags dök upp på flera regeringssajter, planterades så kallad malware, destruktiv programvara, och även ransom ware, utpressningsprogram, hos flera statliga, ideella och informationsteknologiska organisationer.

MSTIC gör bedömningen att angreppet i första hand utformats för att göra enheter obrukbara, snarare än att kräva ut lösensummor, även om det i programvaran förekom en uppmaning att betala 10 000 dollar till en bitcoin-plånbok. Företaget uppmanar organisationerna att omedelbart vidta åtgärder för att skydda sig, medan Microsoft själva fortsätter att utreda det inträffade.

I samma veva uttalade sig Ukrainska regeringsrepresentanter om attackerna mot regeringssajterna. Serhiy Demedyuk, biträdande sekreterare för det nationella säkerhets- och försvarsrådet, säger till Reuters att man tror att en hackergrupp kopplad till vitryska underrättelsetjänsten genomförde attacken. Den skadliga programvara som användes ska vidare likna den som används av en grupp knuten till rysk underrättelsetjänst, enligt Kiev. Under dagen kom beskedet att Ukraina säger sig ha bevis för att det är Ryssland som ligger bakom dåden, enligt uppgifter från TT.

Artikeln har uppdaterats. 

Läs mer: 

Misstankar mot Ryssland efter hackerattack

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV