Radar · Miljö

Drönare vid kärnkraftverk: ”Allvarlig incident”

Forsmark kärnkraftverk.

Under fredagskvällen sågs drönarliknande föremål flyga över flera kärnkraftverk runt om i landet vid ungefär samma tidpunkt.
Polisen kan bekräfta att det var drönare som flög över både Forsmark och Oskarshamn.

En skyddsvakt från Forsmark hörde av sig till polisen efter att en drönare flugit över anläggningen inom skyddsområdet. Drönaren var av en större modell som kan stå emot vind, då det blåste kraftigt i området.

Polisen kan bekräfta att det var en drönare som flög över Forsmark kärnkraftverk.

Polispatruller och helikopter åkte till platsen och sökte av området. Polisen såg drönaren som rörde sig runt Forsmark för att sedan försvinna mot Gräsö.

– Vi försökte lokalisera den under en tid, men vi lyckades inte hitta på den igen, säger Petra Blomqvist, presstalesperson på polisregion Mitt till UNT.

Exceptionell händelse

Enligt polisen finns inga indikationer på att drönaren har släppt ner något på området eller landat.

Händelsen betraktas som exceptionell, enligt Petra Blomqvist.

– Det här är såklart en allvarlig incident som vi tar på högsta allvar.

Efter händelsen vid Forsmark har en anmälan upprättats om obehörigt tillträde till skyddsobjekt, brott mot luftfartslagen och olovlig avbildning av skyddsobjekt. Det finns ingen misstänkt i nuläget.

Ser allvarligt på överträdelsen

Enligt Forsmarks presschef Josef Nylén har de som rutin att polisanmäla händelser som denna. De ser allvarligt på att någon har begått en sådan överträdelse.

Sedan är det polisens sak att utreda händelsen. Det råder flygförbud över Forsmark och det är ett skyddsobjekt och den som eventuellt flyger med drönare över Forsmark begår en överträdelse och det är straffbart.

TT: Har ni ökat er beredskap efter händelsen?

– När det gäller vårt eget arbete och fysiska skydd uttalar vi oss inte om det, säger Josef Nylén.

TT: Liknande vittnesmål vid flera kärnkraftverk inkom till polisen vid ungefär samma tid igår kväll. Hur ser ni på att det kan vara någonting samordnat?

– Vi spekulerar inte om det utan jag uttalar mig för Forsmark. Vi ser allvarligt på om någon begår en överträdelse när det råder flygförbud över Forsmark då det är ett skyddsobjekt, säger Josef Nylén.

Även från kärnkraftverket Oskarshamn larmade personal polisen vid 19-tiden om att något som beskrivs som en drönare flög vid området. På lördagen bekräftar polisen att det rörde sig om en drönare.

En anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen har upprättats.

Lät som drönare

Strax efter 21-tiden på fredagen kontaktade också skyddsvakter på Ringhals polis efter att ha hört någonting som lät som en drönare flyga över området.

Men polisen uppgav på lördagsförmiddagen, efter att bland annat ha använt helikopter i efterforskningarna, att någon drönare inte ska ha setts vid Ringhals.

– Det är inte säkert att det var en drönare överhuvudtaget. Personal på Ringhals har misstänkt det och det kan vara att man ringer i förebyggande syfte för att man har sett det vid andra kärnkraftverk, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisregion Väst till TT.

Försvarsmakten informerad

Polisen åkte även vid midnatt till det nedlagda kärnkraftverket Barsebäck efter att det hade gjorts en eventuell iakttagelse av en drönare av personal på plats.

– Ingenting kunde konstateras på platsen men patrullen har upprättat en anmälan om obehörigt tillträde till skyddsobjekt och brott mot luftfartslagen, säger Jimmy Modin.

Försvarsmakten är informerad om händelserna. Inom polisen sker en nationell samordning av utredningarna.

– Jag vill inte spekulera och gå ut och säga om det här handlar om något hot. Vi får avvakta utredningen, säger Petra Blomqvist vid polisen till UNT.