Energi · Mat med Jenny

Svinniga rödbetor blir svinbra hummus

Rscued producerar hummus av överblivna rödbetor.

När livsmedelskoncernen Orkla fick stora mängder rödbetor över, som en följd av minskad efterfrågan under pandemin, kontaktades företaget Rscued. Nu ska rödbetorna bli hummus.

Rscued, som Syre tidigare berättat om, tar hand om frukt och grönt som annars skulle slängts och omvandlar dem till juice, smoothies och chips. Och det som blir över från produktionen blir vegansk blomjord. Nu ska företaget börja producera rödbetshummus, i stället för att Orkla måste kassera 36 ton frysta rödbetsklyftor.

Under hösten har det produktutvecklats, provsmakats och letats efter återförsäljare. Nu har projektet rotts i land och hummusen är klar för marknaden. Ett företag som nappat på idén är butikskedjan 7-Eleven, som ska lansera en grillad macka med rödbetshummus. Dessvärre kommer mackan i hela sitt utförande inte vara vegansk. Även hotellkedjan Nordic choice ska köpa in produkten och servera den på sina frukostbufféer.

36 ton rödbetor räcker till 180 000 kilo hummus, eller motsvarande 900 000 burkar à 200 gram.  Produkten består förutom rödbetor av kikärtor, tahini, citron och kryddor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV