Energi · Mat med Jenny

Semlor när man vill eller endast på Fettisdagen

Visst är det roligt att semmelutbudet utökas på kaféer runt om i landet, men det är något visst med bulldoft och genuin, hembakad känsla.

Jippie, bara två veckor kvar till Fettisdagen. Ännu bättre är att man numera kan äta semlor flera månader i förväg. Det råder semmelfeber och kaféerna tävlar i att uppfinna nya versioner som en ursäkt att få sälja semmelvarianter året runt.

Man kan så klart tycka olika om det. Vissa är benhårda: En semla är en semla och den skola ätas endast på Fettisdagen. I den argumentationen brukar också ingå att semlor ska ha så kallad riktig grädde. Men det struntar så klart Mat med Jenny i. Växtbaserad grädde är också grädde, men visst går det bra att kalla det visp eller fluff eller vad som nu behagas.

Oavsett vilket så kryllar det av veganska semlor på kaféerna nu för tiden, även om utbudet är betydligt bättre i de större städerna. Varför inte gå in på ditt favoritkafé och önska? Det är faktiskt inte så svårt att göra veganska semlor numera, när det finns så många märken med vispgrädde.

Veganska semlor

Ca 8 st.

Bullarna:

50 g mjölkfritt margarin
2 dl växtmjölk
25 g jäst
½ dl strösocker
en nypa salt
1 tsk mald kardemumma
ca 5 dl vetemjöl

Fyllning:

200 g mandelmassa
2-3 msk växtmjölk

Grädde:

2½ dl växtbaserad vispgrädde
1 msk florsocker
ev några droppar citron

Så här gör du:

Smält margarinet i en kastrull, häll på mjölken och värm vätskan tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke. Rör ner vätskan och rör om till jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet.

Knåda degen i 5-10 minuter. Om degen känns för klibbig, tillsätt mer vetemjöl. Täck bunken med en kökshandduk och låt degen jäsa i 40 minuter.

Forma degen till en lång limpa, skär den i 8 delar och forma till bollar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 min under duk. Grädda dem i 200°C i 10 minuter. Ta ut dem och låt svalna.

Skär av toppen på varje bulle och gröp ur lite av underdelen. Riv mandelmassan och rör ihop den med mjölken, med en gaffel eller i en matberedare. Bred ut fyllningen i varje urgröpning.

Vispa grädden länge och söta den med lite florsocker. Beroende på märke kan det behövas några droppar citron för att den ska tjockna ordentligt. Spritsa eller klicka på grädden på varje bulle. Lägg på locken och pudra med florsocker genom en sil. Ät!

I vanliga matbutiker finns flera varumärken med vegansk vispgrädde att välja mellan
I vanliga matbutiker finns flera varumärken med vegansk vispgrädde att välja mellan. Foto: Pressbilder
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV