Glöd · Ledare

Knark är skadligt! Narkotika är farligt! Droger dödar!

Samtidigt som en stor del av världen omprövar kriget mot droger är det fortsatt få frågor som det är så svårt att få till en ärlig diskussion om i Sverige.

Så fort någon ens andas om att det kanske är dags att fundera över varför Sverige har flest narkotikarelaterade dödsfall i hela Europa kommer en lång predikan om hur farligt narkotika är. Precis som om diskussionen handlar om huruvida droger är skadligt eller ej.

Socialministern Lena Hallengren, som satt hela demokratin på vänt i nästan två år efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, vill inte ens lyssna på samma myndighet och utreda avkriminalisering, med motiveringen att droger är farligt och det skulle skicka fel signaler. Som om inte ens Folkhälsomyndigheten skulle förstå att droger är farligt.

Så för att slippa att fastna i den pseudodebatten: Knark, droger, narkotika eller vad du vill kalla det är skadligt och många av dom rent av livsfarliga. Men trots det så gillar människor av olika anledningar att bruka dom och när människor gör det så hamnar en del i ett missbruk och då börjar drogen bli verkligt skadlig. Det gäller såväl droger som redan är legaliserade, som tobak, mediciner och alkohol, som kriminaliserade droger.

Så kan vi för en gångs skull ha en diskussion om vad vi gör åt att folk mår dåligt och till och med dör av droger? Försöken att utrota knarket har pågått i årtionden och totalt misslyckats. Så vad gör vi? Hur hjälper vi dom som hamnar i missbruk, är det genom att straffa dom eller stötta dom? Hur minskar vi antalet som dör eller allvarligt skadas direkt eller indirekt av narkotika? Är det genom en nolltolerans där de som inte lyckas sluta helt stängs ute från boende, aktiviteter och olika stöd? Eller är det genom att se dom som medmänniskor och underlätta för dom att leva ett så normalt liv som möjligt och få hjälp att sluta? Är det genom att straffa den som tagit en sil och larmar när polarna tagit överdos eller genom att istället hjälpa båda som vi minskar dödligheten?

Knark är skadligt! Narkotika är farligt! Droger dödar!

Men kanske kan vi ändå fråga oss hur vi hjälper och inte stjälper? Kanske är inte jakt och straff det bästa? Kanske, kanske finns det en anledning till att alla andra länder i Europa har betydligt lägre narkotikarelaterade dödsfall? Och jag vet, det är en jävligt provocerande tanke att låta bli att straffa den som inte väljer som ”vi”, men kanske skulle en avkriminalisering och eller legalisering vara en framgångsrik väg även i Sverige. Kanske skulle vi i alla fall våga diskutera och utreda det?

En sak är i alla fall säker, det är inte bara droger som dödar, svensk narkotikapolitik har betydligt fler liv på sitt samvete.

Fyra fantastiska nya och nygamla ledarskribenter stärker upp ledarsidan inför att Syre börjar komma ut alla dagar i veckan.

Alla, Sverige, Nato, Ryssland med flera, som skramlar med vapen och rustar upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV