Energi · Mat med Jenny

Från ärtor till ärtor

Svenska baljväxter ska ersätta importerad soja och animaliska proteiner, hoppas Gro pro som byggt nya proteinfabriken.

När Findus flyttade sin produktion utomlands, la företaget Foodhills rabarber på området i Bjuv. Fast det handlar så klart inte om rabarber utan om ärtor. Nu får Sverige sin första ”proteinfabrik”.

Förädling av vegetabilier har varit en klurig nöt att knäcka inom det växtbaserade segmentet i Sverige. Baljväxter odlas här men måste transporteras utomlands för att förberedas inför att bli korvar, biffar och bollar. Anläggningen i Bjuv blir en viktig del i regeringens livsmedelsstrategi som presenterades 2017.

– Vi ska bygga ett hållbart samhälle, vilket kräver ett hållbart livsmedelssystem. Forskning och innovation lägger grunden för Sveriges hållbara omställning. Proteinfabriken i Bjuv är ytterligare ett exempel på den spännande utvecklingen inom det svenska livsmedelssystemets forsknings- och innovationslandskap, sa landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg i samband med invigningen.

Syre har tidigare berättat om att Lantmännen planerat en ny proteinfabrik, men det hade inte avslöjats var. Lantmännen är delägare i Foodhills, som har odlingar av gröna ärtor och andra baljväxter i Skåne och Halland. Det är systerföretaget Gro pro som byggt själva anläggningen i Bjuv.

Förhoppningen är att erbjuda marknaden ett mer hållbart alternativ till importerad soja och animaliska proteiner. Genom sin speciella processteknik menar Gro pro att anläggningen sannolikt är den mest miljövänliga proteinfabriken i sitt slag.