Radar · Politik

Politiker säljer sig själva till Musikhjälpen

En grillkväll med Johan Pehrson, Nooshi Dadgostars ”regeringsfällarblus” och en kattfika med Annika Strandhäll.

Vill du klä dig i Annie Lööfs valrörelsekostym eller Nooshi Dadgostars regeringsfällarblus. Årets auktioner till Musikhjälpen ger dig möjligheten.

En decembervecka varje år sänds Musikhjälpen dygnet runt för att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof. Då är det ”din musik och ditt engagemang som räddar liv”. Evenemanget har funnits sedan 2008 och i år sänds det från Göteborg mellan den 12-18 december.

Årets tema är ”En tryggare barndom på flykt från krig” och en del av evenemanget är över 1 200 auktioner för att samla in pengar. En del av dessa auktioner står olika politiker bakom. 2021 samlade Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dagdostar in mest pengar genom att auktionera ut en after work med henne. Sammanlagt drog den auktionen in 150 000 kronor.

I år är auktionerar hon ut sin så kallade ”regeringsfällarblus”, det vill säga den blus som Nooshi Dadgostar bar när tidigare statsminister Stefan Löfven (S) fälldes i en misstroendeförklaring i riksdagen.

”En historisk blus som nu kan bli din” står det i annonsen.

När detta skrivs har 91 bud lagts på blusen och högtsa budet är 6 200 kronor.

"Liberal och snygg"

Vill du hellre klä dig som avgående centerledaren Annie Lööf så går det också bra eftersom hennes valrörelsekostym från 2018 är till salu. 

”Är du en kämpe för den liberala demokratin och sugen på en snygg mörkblå kostym i storlek medium? Då passar denna kostym dig perfekt. Tyvärr har midjebandet till kavajen försvunnit någonstans under valrörelsens gång, men kavajen går att knäppa med knapp” går att läsa i annonsen.

Det 163 och ledande budet ligger på 5300 kronor.

Ardalan Shekarabi har bland annat gjort sig känd för att gärna bära fluga och en av hans favoritflugor kan bli din om du toppar budet på 470 kronor.

Grilla eller kattfika

Är du mer sugen på mat kan du få en grillkväll med integrations- och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L). 52 stycken har hitills lagt bud och högsta budet är 7511 kronor.

Du kan också köpa en snusdosa med Johan Pehrson-motiv där senaste budet är 110 kronor.

Är du mer sugen på en fika kan du ta en sådan med Annika Strandhäll (S) på Sveriges första kattkafé i Stockholm. Ledande budet ligger på 3 550 kronor. Annika Strandhäll säger sig vara en riktig kattälskare men om hennes vita perser Frans som är på bild i annonsen följer med på fikan framgår inte.

Även Lena Hallengren erbjuder en fika med henne toppat med en guidad rundtur i riksdagen. Ledande bud är 4 100.

Den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) auktionerar ut sin lagbok. Intresset för den är stor och det 122 och högsta budet är 17 000 kronor.

Sofia Hagelin, presschef på Tradera där annonserna läggs upp, skriver i ett mejl till Expressen att de har en tradition av att artister, idrottare och politiker auktionerar ut saker till förmån för Musikhjälpen. Alla riksdagspartier har tillfrågats men med Johan Pehrson som enda undantag lyser regeringspartierna med sin frånvaro. 

Statsministern Ulf Kristersson (M) auktionerar exempelvis själv inte ut något på auktionssajten men MUF har  lagt ut en annons med ”valrörelsens hetaste tröja” med motiv av statsminister Kristersson och hans hund Winston. Högsta bud är 5 100 kronor.

En privatperson har också lagt ut ett signerat fotografi på Ulf Kristersson.
Utropspriset ligger på 75 kronor och än så länge har M-ledarens namnteckning fått ett bud, just 75 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV