Radar · Miljö

Glädjande besked om pengar till naturen

Csaba Korosi till höger, ordförande för FN:s generalförsamling, talar under öppningsceremonin för högnivådelen vid COP15 på torsdagen.

Diskussionerna om hur naturen ska räddas fick ett uppsving under torsdagen när fler av världens rika länder gav besked om hur mycket pengar de ska satsa.

Under natten till fredag svensk tid kom besked om att flera länder, bland annat Australien, Japan och USA, ska ge ytterligare pengar för att mer utsatta länder ska kunna bevara sin biologiska mångfald.

Även EU meddelade att de fördubblar sin finansiering för att skydda biologisk mångfald till 7 miljarder euro under perioden 2021 till 2027. Den totala summan framgår inte och enligt bland annat AFP är förhoppningen att det ska tillföras ytterligare pengar innan mötet är slut.

"Måste avspeglas i förhandlingsrummen"

Just finansieringen har varit en knäckfråga så att miljöministrarna kom med ett besked redan efter en dags diskussioner gladde många.

– Det är glädjande besked och en signal om att det finns en efterlängtad politisk vilja i Montreal för att säkerställa att finansiella resurser kommer till de platser där de behövs som mest. Nu måste den politiska viljan omsättas i konkreta överenskommelser och avspeglas i förhandlingsrummen de kommande dagarna, säger Claire Blanchard vid WWF International i en presskommentar.

Oklart om tillräckligt

Det är inte klart om de nya löftena kommer att göra mottagarländerna nöjda. Ett stort antal länder, däribland Brasilien, Indien, Indonesien och många afrikanska länder har ställt krav på motsvarande 100 miljarder dollar årligen fram till 2030.

Som en del av överenskommelsen framgår att den Globala miljöfonden GEF är den mekanism som ska användas och bidraget dit blir 5,3 miljarder dollar. Minst 60 procent ska gå till sådant som gynnar den biologiska mångfalden.

Torsdagen var första dagen då världens miljöministrar anslöt till det pågående COP15-mötet i Montreal. Syftet med mötet är att länderna ska enas om ett nytt ramverk för biologisk mångfald med mål och en plan för hur dessa ska finansieras och följas upp.