Radar · Utrikes

EU:s Twittervarning: Det finns röda linjer

Kontroverserna kring Twitter tilltar.

EU och Tyskland uttrycker oro och hotar med åtgärder sedan Twitter tagit bort flera amerikanska journalisters konton. Företagets nye ägare Elon Musk försöker motivera avstängningen med att farliga uppgifter om hans privatliv spridits, men det imponerar inte.

Vera Jourová, EU:s värderings- och öppenhetskommissionär, skriver till Musk via just Twitter att uppgifterna om stoppade konton är oroande. Hon påminner om att såväl existerande som EU:s kommande regler för digital kommunikation kräver ”respekt för mediefrihet och fundamentala rättigheter”.

”Det bör Elon Musk känna till. Det finns röda linjer. Och snart sanktioner”, varnar Jourová.

Tysklands utrikesdepartement lägger ut skärmdumpar om stoppade konton, och skriver : ”Vi ser detta som problematiskt, Twitter”.

En vecka?

Bland de drabbade finns reportrar som jobbar för The New York Times, The Washington Post och CNN. Deras konton försvann utan förvarning.

Matt Binder från tech-nyhetstjänsten Mashable uppger att han fått intrycket att han stängts av för gott. Men Elon Musk signalerade senare att det handlar om en veckas avstängning.

Kontroversen verkar utgå från ”Elonjet”, ett numera stoppat Twitterkonto som la upp offentligt tillgängliga uppgifter om var Musks privatflygplan befann sig. Den stormrike affärsmannen har klagat på att spridandet av sådana uppgifter utgör en säkerhetsrisk, och har pratat om ”mordkoordinater”.

"Doxxa" inte OK

Flera av de avstängda journalisterna har också rapporterat om en ”stalkningsincident” som antingen Musk själv eller hans familj kan ha drabbats av tidigare i veckan.

”Att kritisera mig hela dagen lång är helt OK, men att i realtid doxxa var jag befinner mig och försätta min familj i fara är det inte”, skriver Musk själv.

Att ”doxxa” är ett nytt uttryck för att sprida personliga uppgifter om någon. Twitter ändrade häromdagen reglerna för plattformen så att det numera är förbjudet att utan medgivande dela var andra befinner sig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV