Glöd · Debatt

”Rösta på ett parti som satsar på miljön”

Det räcker inte att låta bli flyget eller äta mindre kött, men det är en bra början.

Att overshoot day var redan den 28 juli i år bör få oss alla att tänka till, menar debattören.

DEBATT. Så har jordens resurser tagit slut innan nyår, igen. Overshoot day inföll i år 28 juli.

Om man inte bor i Sverige förstås. Med vår livsstil och utnyttjandet av allas vår planet, skulle världens resurser bara räckt till 3 april. Tänkvärt eller hur?

Eller inte. För du som läser det här är kanske en av dem som nyligen köat på Arlanda för att åka söderut. Eller så äger du världens bil som slukar enormt med drivmedel och åker på precis som vanligt. Elbil, det är för tunnisar.

Kanske käkar du kött, fraktat från Brasilien, blir förbannad när du inte kan handla det du vill i affären, eftersom det kan vara slut. Men du, gör WWF:s Klimatkollen, det är spännande eftersom du får en fingervisning om vad du kan dra in på.

Fast du vill kanske inte dra in på något, för du vill unna dig livets goda, inte sant? Men vi andra då? Vi som inte bara tittar på när klimatet skenar, värmen i södra Europa sätter fyr på skogarna och floder torkar ur. Medan du lever som vi hade all tid i världen och alla resurser på plats så försöker vi andra göra allt vi kan för att minska vårt miljöavtryck.

Och det är inte lätt, har jag upptäckt, för det räcker inte att låta bli flyget eller äta mindre kött, men det är en bra början. Men den viktigaste början är faktisk att fatta vad som händer, vilken del jag har i det och ta ansvar för mitt eget resursslöseri.

Och sätta lägre temperatur inne, duscha mindre, låta bli att handla det jag inte behöver och inte slänga mat! Absolut inte slänga mat.

För vad gör vi när vattnet sinat och åkrarna bränns bort till öken? Om någon tror att ”det här drabbar inte mig” då är det bara att tänka om. Nu.

För det drabbar oss alla och det kommer drabba våra barn och barnbarn än mer. Och när inget finns kvar kommer vi upptäcka att vi inte kan äta pengar. Men vi kan rösta på ett parti som står för miljösatsningar, det är en början.

Kräv sedan av alla partier att det händer någonting. För vi kan inte hålla på att tjafsa om småsaker längre när vi har större faror som väntar och när vi sitter i samma båt.

Nu kan vi inte heller prata om läget som fem i tolv utan vi är snarare vid läget fem över tolv i dag.

Så sätt fart!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV