Radar · Miljö

Doggers bank fredas från bottentrålning

Greenpeace har länge kampanjat för att skydda marina reservat från bottentrålning, bland annat genom att dumpa stora granitblock som ska förhindra fiskemetoden.

Doggers bank – Storbritanniens största sandbank – ska skyddas från bottentrålning, rapporterar The Guardian. Även Havs- och vattenmyndigheten uppmanar nu regeringen att utöka förbudet för den skadliga fiskemetoden. Men Sverige måste först få med sig Finland och Danmark.

Källor inom den brittiska tory-regeringen säger till The Guardian att den nya lagstiftning som ska öka skyddet i det marina reservatet Doggers bank kan komma till stånd tack vare ”Brexit-friheter”.

Förbudet mot trålningen, som även kommer att innefatta tre andra marina reservat, kommer att träda i kraft i juni. Beskedet välkomnas av Melissa Moore, policychef för miljöorganisationen Oceana, som samtidigt pikade regeringen för att det endast är en bråkdel av de marina reservat som omfattas av det utökade skyddet.

– Det är goda nyheter att regeringen till sist har tagit det första steget att förvalta fyra av sina 64 marina reservat, givet att skadliga aktiviteter så som bottentrålning är förbjudet i marina reservat enligt naturvårdslagen, säger hon till The Guardian.

"En chans att återhämta sig"

Även Greenpeace, som tidigare dumpat stora stenblock inom Doggers bank för att förhindra bottentrålning, välkomnar beslutet. Nu hoppas organisationen att Storbritannien förbjuder alla destruktiva fiskefartyg genom att dra in fiskelicenser.

– Bara då kan Storbritannien bli en sann ledare för marint skydd och då kan naturen och kustsamhällen få en chans att återhämta sig, säger Fiona Nicholls, kampanjledare för Greenpeace till The Guardian.

Också i Sverige har miljöorganisationer riktat skarp kritik mot bottentrålning, som de menar orsakar stor förödelse på våra havsbottnar. I fjol klubbade riksdagen ett förslag att flytta ut trålgränsen från ostkusten eftersom läget för strömmingen försämrats i stora delar av Östersjön. Förslaget kom nyligen ett steg närmre att realiseras efter att Havs- och vattenmyndigheten (Hav) redovisat en utredning kring hur fiskeregleringen kan utvecklas. Resultatet blev en uppmaning om ett trålningsförbud för fartyg större än 24 meter mellan fyra och tolv nautiska mil utanför kusten.

"Utomordentligt bra"

Men beslutet kan inte tas nationellt. Istället vill Hav att regeringen ska initiera en process med Danmark och Finland för att upprätta ett vetenskapligt projekt där trålfisket begränsas, rapporterar Sveriges radio.

– Jag blev mycket glad, det här är något som länsstyrelsen i Stockholm har efterfråga i många år och legat på ganska hårt – både på Havs- och vattenmyndigheten och även andra myndigheter – för att få en utflyttning av trålgränsen; nu är det levererat av Hav till regeringen och det känns utomordentligt bra, säger Henrik C Andersson, fiskerikonsulent på Länsstyrelsen Stockholm till Sveriges radio som rapporterar om frågan i Vetenskapsradion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV