Radar · Utrikes

Rånar banken – för att få sina egna pengar

Poliser går in i banken som kvinnan och aktivisterna rånade i Beirut.

En libanesiska har med vad hon hävdar var en leksakspistol tvingat till sig sina egna besparingar från en bank i Beirut.

Timmar senare försökte en man göra en liknande kupp – det tredje fallet av desperata libaneser som med hot om våld försöker få tillgång till sina egna pengar i det krisande landet.

På onsdagseftermiddagen tog sig en kvinna och flera aktivister in i en bank i Beirut. Hon säger att hon med hjälp av en leksakspistol tvingade till sig sammanlagt 13 000 USA-dollar av sina egna besparingar. Till lokal tv säger hon att hon behövde sina sparpengar för att betala för sin systers cancerbehandling.

— Jag är här för att få ta del av mina rättigheter, säger hon i en video som lagts upp på sociala medier.

Hyllas som hjälte

På grund av galopperande inflation och stor efterfrågan på utländsk hårdvaluta låter banker i Libanon sällan kunder ta ut mer än motsvarande några tusen kronor i månaden. Dessutom ska uttagen ska göras i libanesiska pund – den inhemska valutan som de senaste åren tappat över 90 procent av sitt värde.

Kvinnan hyllas som hjälte av många libaneser. Aktivisterna som följde med henne kommer från en grupp som på engelska kallar sig ”Depositors outcry”, vilket kan översättas med Bankkundsupproret.

Några timmar senare försökte en man med ett oladdat vapen göra en liknande kupp i bergsstaden Aley, men till skillnad från kvinnan greps han innan han fick tag på några pengar, enligt organisationens talesperson. Kvinnan är än så länge på fri fot.

Onsdagens händelser kommer bara veckor efter att en matleverantör i Beirut tog tio personer gisslan i en annan bank och krävde tillgång till sina egna besparingar. Han greps först, men släpptes fri utan åtal sedan banken i fråga valt att inte driva fallet vidare. Även han hyllas som hjälte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV