Radar · Migration

Venezuelaner i limbo efter ny migrationsplan

En grupp venezuelanska migranter går mot USA:s gräns för att överlämna sig till gränspatruller i mexikanska Ciudad Juárez den 13 oktober.

USA ska strama åt migrationspolitiken. Den stränga migrationsregel som infördes under pandemin ska utvidgas, meddelade Washington i veckan. Venezuelaner som redan lämnat sitt hemland befinner sig nu i limbo, rapporterar CNN.

Migrationsregeln ”Title 42”, som infördes 2020 med hänvisning till coronapandemin, innebär att migranter som försöker ta sig till USA kan deporteras till Mexiko utan rätt till asylprövning.

Dessutom presenterades i veckan ett nytt förlag som ska tillåta venezuelanska migranter med släktingar i USA att ansöka om att anlända till landet via flyg, i stället för att ta sig illegalt över gränsen från Mexiko – men förslaget uppges gälla max 24 000 migranter.

Båda planerna beskrivs som skräddarsydda för att avskräcka venezuelaner från att ta sig till USA landvägen. Bara under augusti månad försökte över 55 000 migranter från Venezuela, Kuba och Nicaragua ta sig över gränsen söderifrån.

"Hink med kallt vatten"

Flera migranter som redan är på väg mot USA säger till CNN att Bidenregeringens besked har försatt dem i en ”plågsam limbo” efter att redan ha gett upp hela sina liv för att påbörja resan norrut.

– Nyheten sköljde över mig som en hink med kallt vatten, säger den 30-åriga venezuelanen Alejaidys Morey, som hade planerat att påbörja sin resa från Colombia till USA inom kort, till CNN.

Förslaget om lagliga inresor via flyg gynnar enbart rika venezuelaner med goda kontaktnät, säger de som CNN talat med. För Alejaidys Morey, som sålde sitt hus för att ha råd med resan norrut, är det omöjligt att återvända till Venezuela och lika omöjligt att betala en flygbiljett för hela familjen.

– Under de här omständigheterna har jag ingenstans att ta vägen. Jag är rädd. Vad ska jag göra?

Möts av kritik

De amerikanska planerna möter ovanlig kritik från den venezuelanska oppositionen, som vanligtvis står sida vid sida med Washington.

”USA:s regering har meddelat en grym migrationsplan som gör tusentals venezuelaners situation ännu mer plågsam”, skriver Henrique Capriles, tidigare presidentkandidat och en av få oppositionspolitiker som fortfarande är kvar i landet, på Twitter.

Även Läkare utan gränser (MSF) säger i ett uttalande att man är chockade över Washingtons beslut att ”utvisa venezuelaner under ’Title 42′”, en regel som man kallar grym och inhuman. 24 000 legala tillstånd för ankomster via flyg är dessutom alldeles för få, uppger organisationen.

Venezuelas flyktingkris beskrivs som mer akut än någonsin. Enligt FN:s siffror bor nu fler än sju miljoner venezuelaner i andra länder efter att ha flytt den humanitära krisen i hemlandet.

Merparten av dem befinner sig i andra länder i Sydamerika, men de senaste månaderna har allt fler börjat röra sig norrut genom Centralamerika och Mexiko. Enligt USA:s departementet för inrikes säkerhet (DHS) har uppemot 180 000 venezuelaner korsat USA:s södra gräns under det senaste året.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV