Radar · Inrikes

SD-profil tas ur tjänst: ”Olämplig jargong”

Rebecka Fallenkvist har tagits ur tjänst efter ett inlägg på Instagram om Anne Frank.

Rebecka Fallenkvist, frontfigur för SD:s tv-satsning Riks och nyligen invald ledamot i Stockholms regionfullmäktige, har tagits ur tjänst efter ett uttalande på sociala medier om Anne Frank.

”Vi ser allvarligt på Rebeckas okänsliga och olämpliga jargong på sociala medier och kommer att inleda en intern process tillsammans med vår HR-avdelning. Rebecka Fallenkvist är tagen ur tjänst under tiden detta pågår”, skriver SD:s presschef Oskar Cavalli-Björkman i ett skriftligt uttalande till TT.

”Sedeslös”

I ett händelseinlägg på Instagram, som senare raderats, kallade Fallenkvist Anne Frank, som dog i koncentrationsläger under andra världskriget, för ”sedeslös” och ”kåtheten själv”, något som flera medier rapporterat om.

Publiceringen har väckt starka reaktioner från bland annat Judiska Centralrådet.

”Fallenkvist uttrycker en anmärkningsvärd respektlöshet för Anne Frank som Förintelseoffer. Normaliserande av ett förråat språkbruk och skamlös trivialisering av Förintelseoffers lidande är oanständigt och ovärdigt, desto allvarligare från en folkvald politiker som åtnjuter stort inflytande”, skriver Judiska Centralrådet i ett uttalande.

Svarar på kritiken

Fallenkvist skriver i ett sms till Dagens Nyheter att boken utgör en gripande skildring av människans godhet och ondska.

”Min story syftade till det goda och mänskliga hos Anne – inte att förminska ondskan som hon utsattes för. Några valde att misstolka min story, varför jag tog ner den, jag vill inte att någon tar illa upp i onödan”, skriver hon.

Fallenkvist har tidigare kritiserats för att ha ropat ”helg seger” under en intervju vid Sverigedemokraternas valvaka med den SD-vänliga sajten Samnytt. Uttrycket har kritiserats för att antyda till det nazistiska slagordet ”Hell seger”.

TT har sökt Rebecka Fallenkvist för en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV