Radar · Morgonkollen

Ny demokratisk seger i Arizona

Katie Hobbs blir guvernör.

Arizona får en demokratisk guvernör. Samtidigt närmar sig Republikanerna en seger i landets representanthus, efter att ha vunnit två distrikt i delstaten.

Katie Hobbs har segrat i guvernörsvalet i Arizona i USA, enligt nyhetsbyrån AP:s prognos.

Hobbs stod mot den Trumplojala Kari Lake, ett tidigare nyhetsankare som felaktigt hävdat att valet 2020 var riggat. Segern innebär att delstaten nu får en demokratisk guvernör, efter den sittande Republikanen Doug Ducey som inte fick ställa upp för val igen.

Lake är en kontroversiell figur, som har varit högljutt kritisk till delstatens långsamma rösträkning och som har lovat att som guvernör ”fixa” valsystemet. Ytterligare två valförnekare i Arizona förlorade sina val, till delstatsminister respektive till amerikanska senaten.

Hobbs tackar sina väljare via Twitter.

”Demokrati är värt väntan”, skriver hon.

Helt demokratiskt blå är däremot delstaten inte. Två republikaner har vunnit i sina distrikt och blir ledamöter i landets representanthus, och tar partiet snubblande nära en maktställning där.

Det är fortfarande inte helt avgjort vem som tar makten i kongressens undre kammare, där alla ledamöter väljs i mellanårsvalet. Republikanerna har i och med segrarna nu 214, mot mot Demokraternas 204. Det krävs 218 för majoritet. Republikanerna har ledningen i sju av de återstående 17 där det ännu är för jämnt för att utse en segrare.

Gustav Sjöholm/TT