Radar · Miljö

Manifesterade i Egypten för miljöförsvarare

Karrin Lexén höll tal under dagens manifestation för miljöförsvarare på klimatmötet Cop27 i Sharm El-Sheikh i Egypten.

Under tisdagen höll svenska Naturskyddsföreningen en manifestation för miljöförsvarare på Cop27 i Egypten.
– De senaste åren har visat en eskalerande trend i att försöka tysta dessa miljöförsvarare, sade generalsekreterare Karin Lexén i sitt tal.

Tisdagen var civilsamhällesdagen på klimattoppmötet Cop27 och då ville svenska Naturskyddsföreningen med sin manifestation passa på att uppmärksamma på behovet av att säkra och utöka utrymmet för civilsamhället, speciellt för de som försvarar miljön.

– Global Witness rapporterar att 200 miljöförsvarare dödades 2021. Dessa allvarligaste mänskliga konsekvenser är bara toppen av isberget av de hot och det våld som miljöförsvarare utsätts för, sade generalsekreterare Karin Lexén i sitt tal.

På manifestationen, som fick tillstånd att genomföras så sent som i måndags, samlades flera av organisationens internationella samarbetspartner, såsom PELUM Kenya, ukrainska Ecoaction och Earthlife från Sydafrika. Det hölls också flera tal, samt bjöds på sång och dans.

Naturskyddsföreningen har gjort liknande manifestationer vid varje klimattoppmöte sedan Katowice och syftet är att hedra alla de som får betala ett högt pris för att förvara miljön och tända ljus för att inte glömma de som mördats i sin kamp.

– I åratal har miljöförsvarare runt om i världen lett kampen mot orsakerna och effekterna av klimatnedbrytningen. De senaste åren har visat en eskalerande trend i att försöka tysta dessa miljöförsvarare genom att använda restriktiva lagar, rättsliga trakasserier och till och med fysiskt våld, sade Karin Lexén.

Hon talade vidare om att klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald påverkar våra vardagliga liv, försörjning och ekosystem och skadar världens mest utsatta befolkningar.

– Tusentals individer och grupper har höjt sina röster för att uppmana världsledare, den privata sektorn och allmänheten att vidta djärva åtgärder för att skydda planeten och dess folk, sa Karin Lexén.