Radar · Miljö

Inget land gör tillräckligt enligt klimatindex

Sverige hamnar högt upp i indexet, men kritiseras bland annat för höga utsläpp från sopförbränning och transportsektorn.

Inget lands klimatarbete är tillräckligt, enligt ett årligt klimatindex som rankar 59 länders arbete med att minska sin klimatpåverkan. Sverige hamnar högt upp på listan, men utvärderingen gjordes innan den nya regeringen tillträdde.

I årets upplaga av indexet Climate Change Performance Index (CCPI) konstateras att inget land kniper de första tre platserna på listan. De hålls tomma för att visa på att alla länder gör för lite i sitt klimatarbete.

Indexet, som görs av bland annat den tyska miljöorganisationen Germanwatch och nätverket CAN, Climate Action Network International, listar 59 länders klimatarbete. Länderna innefattar länder från EU och OECD och tillsammans står de för över 90 procent av de globala utsläppen av växthusgaser.

Sverige hamnar högt upp på listan, efter Danmark som toppar efter de tre tomma platserna. Men båda länderna anses totalt bara ha en ”hög” rankning, utan att nå upp till den högsta nivån ”mycket hög”.

Kritiseras för energianvändning

Länderna utvärderades med hjälp av nationella experter i varje land (totalt 400) efter fyra olika kategorier: utsläpp av växthusgaser, förnybar energi, energianvändning samt klimatpolicy. Sverige rankas ”mycket högt” när det gäller utsläpp per capita och ”högt” när det gäller andelen förnybar energi. Klimatpolicy får däremot enbart betyget ”medium”, medan energianvändning rankas ”mycket lågt”.

Det finns ”mycket låga ambitioner och mycket få incitament för energieffektivisering, eftersom detta inte anses nödvändigt”, skriver rapportförfattarna.

Experterna välkomnar Sveriges låga andel av fossila bränslen såsom gas och kol inom elproduktionen, men är samtidigt kritiska till beroendet av kärnkraft, samt höga utsläpp från sopförbränning och transportsektorn. 

Dessutom är de oroliga över skogsindustrins inflytande tillsammans med ökad användning av biomassa, på grund av skadliga effekter på biologisk mångfald och skogar som blir kolkällor snarare än kolsänkor.

Utvärderingen har gjorts i september och ska därför ses som en utvärdering av den förra regeringens klimatpolitik. Rapportförfattarna nämner i avsnittet om Sverige att en ny regering är på gång och att ”experterna förväntar sig och fruktar lägre klimatambitioner samt steg bakåt som skulle leda till ett fall i nästa CCPI-ranking”.

Längst ner på listan hamnade Saudiarabien och Iran. Inom EU var det Polen och Ungern som visat upp sämst resultat. Samtliga hamnade i kategorin ”mycket lågt” rankade. Hela listan finns att läsa här.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV