Radar · Miljö

Uppgörelse om historiskt klimatmål

En stor del av de utsläpp som vår konsumtion orsakar sker utomlands – något som politikerna i miljömålsberedningen nu vill att vi ska ta ansvar för genom att sätta ett nytt klimatmål.

Ideologiska motsättningar höll på att få ledamöterna i miljömålsberedningen att köra i diket. Men de höll sig på banan och har kommit överens om ett mål för de utsläpp som vår konsumtion orsakar. ”Nu måste vi verkligen kämpa”, säger Amanda Palmstierna (MP) till Syre.

Miljömålsberedningen lyckades vända kajutan som stävade mot misslyckandets horisont för att istället gå i hamn.

– Det står och väger, sa ledamoten Amanda Palmstierna (MP) för bara någon vecka sedan till Syre.

– Vi får se hur långt det går. Men jag är hoppfull, sa ledamoten Rickard Nordin (C).

Rickard Nordin visade sig få fog för sina förhoppningar, de ideologiska motsättningarna överbryggades och miljömålsberedningen kommer inom kort att lägga fram ett förslag på ett konsumtionsbaserat utsläppsmål.

Uppgifter som tidningen Altinget var först att rapportera om och som bekräftas av Amanda Palmstierna (MP).

– Nu kan vi ta ansvar för alla Sveriges utsläpp. Nu måste vi kämpa för att hålla 1,5-gradersmålet levande och hålla en hög ambition, säger hon, men vill inte kommentera överenskommelsen i detalj förrän den lämnats över till regeringen.

"Har gått förvånansvärt bra"

Miljömålsberedningens uppdrag var att ta fram ett mål för den klimatpåverkan som kommer från vår konsumtion, i linje med generationsmålet: ”Att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.” Drygt 60 procent av de utsläpp som svenskarna orsakar genom sin konsumtion sker utomlands och omfattas därför inte av svensk klimatpolitik. Men det kan det alltså bli ändring på om regering och riksdag går vidare med beredningens förslag.

Något som skulle få Sverige att skriva historia i det internationella klimatarbetet.

– Vi har världens ögon på oss, sa Amanda Palmstierna när förhandlingarna pågick.

Ledamoten Christofer Fjellner (M) bekräftar för Altinget att alla i miljömålsberedningen står bakom betänkandet. De ideologiska skiljelinjer som framkommit i tidigare medieläckor finns det inte något spår av i hans uttalande till tidningen.

– Jag är glad att det har gått förvånansvärt bra. Det finns en stor enighet. Det är jag väldigt glad över, säger han.

Läs mer:

Osäkert in i det sista för konsumtionsmål: ”Vi har världens ögon på oss”

Helig ko? Ökad press att ta tag i utsläpp från vår konsumtion