Radar · Utrikes

Tv-protest kan ge 15 års fängelsestraff: ”Vill statuera exempel” 

En kvinna som genomförde en aktion mot Putin i tv riskerar 15 års fängelse.

En kvinna genomförde en kupp på rysk stats-tv under måndagen då hon under en nyhetssändning visade en skylt med budskap mot kriget. Nu riskerar hon upp till 15 års fängelsestraff för protesten, uppger hennes advokat.

Kvinnan sprang in bakom programledaren under Rysslands mest sedda kvällsnyhetssändning på måndagen och höll upp en skylt med texten ”Nej till krig. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er”.

– Det är högst troligt att myndigheterna kommer att statuera exempel med henne för att hålla andra demonstrerande tysta, säger advokaten Daniil Berman, som säger att han inte har kunnat träffa sin klient eller bekräfta var hon hålls frihetsberövad.

Han uppger att kvinnan har två barn som är under 14 år gamla.

”Djupt ångerfull”

I Ryssland är nyheterna strikt kontrollerade och landet beslutade nyligen om fängelsestraff för upp till 15 år för den som sprider vad som anses vara ”falsk” information i syfte att misskreditera landets militärstyrkor.

Innan hon genomförde kuppen publicerade kvinnan ett videomeddelande där hon sade sig vara ”djupt ångerfull” över att ha deltagit i Kremls propaganda och uppmanade ryssar att protestera mot kriget. ”Det är bara vi som har möjlighet att stoppa den här galenskapen”.

Mitt under en nyhetssändning tog sig en kvinna in i studion och höll upp en skylt med budskapet "Nej till kriget
Mitt under en nyhetssändning tog sig en kvinna in i studion och höll upp en skylt med budskapet "Nej till kriget. Tro inte på propagandan. Här ljuger man för er". Foto: Kanal 1/Reuters/TT

Händelsen har uppmärksammats i både internationella och ryska medier, men i Ryssland har budskapet på plakatet suddats ut för att inte riskera att bryta mot den nya lagen.

Zelenskyj tackar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade kvinnan efter protesten.

– Jag är tacksam mot de ryssar som inte slutar försöka förmedla sanningen. Till de som kämpar mot desinformation och berättar sanningen, verklig fakta, för sina vänner och nära och kära, sade Zelenskyj i ett videomeddelande publicerat på Telegram, rapporterar CNN.

– Och ett personligt tack till kvinnan som gick in i tv-studion på Kanal 1 med ett plakat mot kriget.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger att han kommer att diskutera hur kvinnan kan skyddas med Rysslands president Vladimir Putin.

– Vi kommer att inleda diplomatiska ansträngningar som syftar till att erbjuda skydd, på ambassaden eller skydd genom asyl. Jag kommer att ha en chans vid mina nästa samtal med president Putin att föreslå denna lösning på ett mycket direkt och konkret sätt, säger Macron.

Läs mer:

Krigsprotest i direktsänd rysk tv

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV