Krönikor

När de ryska trollfarmernas retorik är på väg in i USA:s kongress är det illa

Västvärlden har varit närmast helt enig i fördömandet av invasionen av Ukraina. Till skillnad från många andra konflikter har det varit svårt att hitta en ursäkt för Putins agerande, för den som befinner sig utanför den ryska propagandabubblan och har tillgång till oberoende medier. Alla de Trumpsupportrar som tidigare hyllat honom befann sig plötsligt mitt i sällsynta avståndstaganden. En kort tid kändes det som om de senaste årens massdesinformation var över, och den demokratiska världen kunde enas om i alla fall detta. 

Men den smekmånaden är över.

Amerikanska kongressledamoten Madison Cawthorn kallade Zelenskyj för gangster* och beskriver ukrainska ledningen som ”otroligt ondskefull”.
Cawthorn är i de flesta lägen tämligen osympatisk, och en del av den grupp som stöttade 6 januari-stormningen. 

Men det är bekymmersamt. Naturligtvis ska även Ukraina, deras styre och annat kunna kritiseras. Man behöver inte höja landet till skyarna. 
Men ”otroligt ondskefull”? 

När han ska motivera sig påstår han att Zelenskyj ljuger, fast går inte in på om vad, och han är upprörd över att Zelenskyj vill ha militärt stöd av USA.
Maga-mobben förstår sällan nyanser, och de har haft svårt att köpa att deras ledare Trumps ”polare Putin” plötsligt framstått som ond. 

Men nu börjar den anti-ukrainska retoriken geggas ihop med ”stolen election” och pizzagate och andra konspirationsteorier. Putins påstående att judiske Zelenskyj, som miste familjemedlemmar i förintelsen, skulle vara nazist sprids i internets undervegetation. Hunter Bidens laptop är också med på ett hörn. Och Hillary, förstås.

Desinformationen är byggd runt korn av sanning. Donbas och Lugansk påstås ha utropat sig som självständiga. Det stämmer förstås inte. Det hölls val som inte följde internationella – eller nationella – regler, och i stort sett bara Ryssland har erkänt områdena som ”självständiga”. Civila har dött i oroligheter, men Putin påstår att befolkningen utsätts för folkmord. Avsättningen av Janukovytj år 2014 påstås ha varit odemokratisk.

Dessutom har man ur tomma intet uppfunnit ett biokemiskt labb, drivet av USA, på ukrainsk mark.

Det är nog ingen direkt fara så länge som desinformationen sprids av Qanon och ryska trollfarmer, men när teorierna är på väg in i kongressen blir det fort läskigt. Det är val i höst, och Trump försöker säkerställa att bara kandidater som köpt in sig i att Team Biden orkestrerat en genial plan för att stjäla valet från Trump blir valda på republikanska sidan. Steg för steg filtreras de bort som har en gnutta sunt förnuft och integritet.

De som klarat sig undan bortsållningen är antingen själva konspirationsteoretiskt lagda eller också fega. Och här ligger den ultimata faran. För den som hittar på ursäkter för Putin och försöker göra Ryssland och Ukraina till lika goda kålsupare eller värre ska inte ha den sortens makt.

********

*”Remember that Zelensky is a thug. Remember that the Ukrainian government is incredibly corrupt, and it is incredibly evil, and it has been pushing woke ideologies.”

Den enighet som råder runt flyktingmottagning i dag.

Det finns en överhängande risk att den inte kommer att räcka.