Radar · Integritet

Meta backar från beslut att tillåta dödsuppmaning mot Putin

Facebook ska göra nya modereringar som begränsar inlägg som uppmanar till död mot statschefer, enligt Reuters.

Nyligen gick Facebook-ägaren Meta ut med att de tillfälligt kommer att tillåta inlägg på Facebook och Instagram som önskar död åt Putin och Lukasjenko. Nu backar sociala medier-jätten från beslutet, enligt ett internt mejl som Reuters tagit del av.

Det var i fredags som nyhetsbyrån Reuters rapporterade att Meta, som bland annat äger Facebook, Instagram och Whatsapp, tillfälligt kommer att lätta på sina regler för våldsbejakande uttryck i vissa länder och mot vissa, vilket ledde till en rad reaktioner på många håll.

De nya modereringarna innebär att Meta ska tillåta hatretorik och våldsamt krigsspråk mot ryska soldater i inlägg postade från Ryssland, Ukraina, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Ungern, Rumänien, Slovakien, Armenien, Azerbajdzjan och Georgien, enligt Reuters. Lättnaderna omfattade också tillåtelse att uppmana till död åt Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

”Som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina tar vi tillfälligt hänsyn till former av politiska uttryck, som normalt skulle bryta mot våra regler om uppvigling till våld, såsom ”död åt de ryska inkräktarna”, uppgav Meta i ett uttalande.

Efter uppgifterna inledde den ryska generalåklagaren en kriminalutredning mot Meta, för att vara en ”extremistorganisation” som ”uppmanar till mord på ryssar”.

Nu backar sociala-mediejätten från det kontroversiella beslutet, rapporterar Reuters.

Enligt uppgifter i ett internt mejl som nyhetsbyrån tagit del av, ska Meta Platforms nu istället genomföra en ny innehållsmoderering i Ukraina, som förbjuder uttalanden som uppmanar till död åt en statschef.

Enligt Meta innebär de nya lättnaderna inte att det är tillåtet att posta inlägg med ”uppmaningar till våld mot ryska civila”.

Meta har förbjudit inlägg från ryska statliga medier på sina plattformar och i förra veckan gick Ryssland ut med att de förbjuder användning av Facebook i landet.

Läs mer:

Facebooks krigsundantag förbryllar

Facebook ändrar inställning kring sex och tro

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV