Radar · Utrikes

Elva år av krig i Syrien

I dag, den 15 mars, går krisen i Syrien in i sitt tolfte år.

I dag, den 15 mars, går kriget i Syrien in i sitt tolfte år. Just nu är det viktigare än någonsin att komma ihåg att syrier lider, menar Norska flyktingrådet, NCR.

Syrienkrisen har nu pågått i exakt elva år. Denna långa humanitära kris får inte glömmas bort i skuggen av krisen i Ukraina, menar den internationella organisationen Norska flyktingrådet NCR.

– Medan vi chockade och med fasa ser på utvecklingen i Ukraina, påminns vi om det enorma och allt svårare lidande som den syriska befolkningen har uthärdat i 11 långa år. I skuggan av kriser på andra håll har en av de största mänskliga tragedierna i vår tid förvärrats under det senaste året, säger NCR:s generalsekreterare Jan Egeland i ett pressmeddelande.

Läget i Syrien är just nu så allvarligt att många familjer inte kan sätta mat på bordet, enligt NCR:s pressekreterare i Mellanöstern, Ahmed Bayram.

– Situationen i Syrien har inte blivit bättre. Den har i själva verket blivit betydligt sämre. Många måste klara sig på tre till fyra timmar med elektricitet per dag. 5,5 miljoner kvinnor och barn får inte i sig nog med mat, det är en fjärdedel av befolkningen. Familjer berättar för oss att de skippar måltider och äter värktabletter för att de inte har råd med kritiska operationer. Det här är en av de största humanitära kriserna och den är långt ifrån över.

Enligt Ahmed Bayram räknar organisationen med att krisen i Ukraina kommer att göra att det blir ännu svårare att få tag på basvaror som vete och bränsle.

– Världen har inte råd att plötsligt glömma bort de miljoner människor som är på flykt i Syrien och i hela världen. Vi hör redan från våra team att priserna på basvaror fördubblas på marknaden. Det här hade inte kunnat komma på en värre tid, med Ramadan precis runt hörnet.