Radar · Utrikes

Flyktingkonvoj från Mariupol i säkerhet

Förödelse i Mariupol.

Ett stort antal bilar med flyktingar från staden Mariupol ankom Zaporizjzja sent på lördagskvällen, rapporterar Reuters.

De flyende var först tvungna att ta sig ut ur Mariupol och sedan vidare till Berdjansk, åtta mil åt väster eller andra orter i närheten, innan de de kunde fortsätta den 20 mil långa resan nordväst mot Zaporizjzja.

Mykola Pavlov, en 74-årig pensionär, berättar för Reuters att han bodde i en källare i en månad efter det att hans lägenhet hade förstörts. En släkting som använde ”hemliga omvägar” lyckades få honom ut från Mariupol till Berdjansk.

– Vi lyckades med nöd och näppe, det var många äldre bland oss. Resan var förödande. Men det var värt det, sade han när konvojen anlänt i mörkret.
63-åriga Iryna Petrenko säger att hon inledningsvis hade stannat kvar för att ta hand om sin 92-åriga mamma, men att mamman senare avled.

– Vi begravde henne bredvid hennes hus, för det fanns ingenstans att begrava någon.

Ukraina har i mer än två månader successivt evakuerat invånare från Mariupol, som till största del står under rysk kontroll. Bara stadens stålverk Azovstal är kvar under ukrainsk kontroll.

En medhjälpare till Mariupols borgmästare har tidigare sagt att konvojen bestod av mellan 500 och 1 000 bilar – den största enskilda evakueringen från staden sedan Rysslands invasion den 24 februari.