Radar · Utrikes

Finland ansöker om medlemskap i Nato

Finlands statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö tillkännagav på söndagen att landet ansöker om medlemskap i Nato.

Finland ansöker om att gå med i försvarsalliansen Nato. Det beskedet ger landets president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin på en pressträff.

– Mina damer och herrar. I dag har presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott beslutat att Finland ansöker om Natomedlemskap, säger president Sauli Niinistö vid pressträffen på presidentens slott i centrala Helsingfors.

– Idag är en historisk dag.

Niinistö säger vidare att Natomedlemskapet tryggar Finlands säkerhetspolitik och att Finland kommer att maximera sin säkerhet. Det missgynnar ingen, säger han.

– Under dessa tider har vi hela tiden haft nära diskussion med Sverige. Man har hela tiden sagt att Finlands sak är vår. Man kan nu också säga att Sveriges sak är vår, säger presidenten.
Stärker säkerheten

Statsminister Sanna Marin säger att förhoppningen är att riksdagen ska godkänna utskottets förslag.

– Som Natomedlem kommer vi delta i att stärka hela alliansens säkerhet. Vårt beslut kommer också att stärka Europeiska unionen, säger hon.

Presidenten och statsministern får frågan varför det är så viktigt att beslutet har riksdagens stöd.

– Beslutet är historiskt. Det är viktigt att beslutet har ett parlamentariskt stöd, säger Niinistö.

Han lyfter också betydelsen av att alla partier har fått säga sitt i saken.

– Det har varit självklart för mig att hela fältet har varit med.

Stora känslor

Niinistö säger att denna dag väcker stora känslor.

– Alla gick nog igenom en inre process inför beslutet, säger han.

Presidenten får frågan om utspelet från Turkiets president Erdogan om att han ”inte ser positivt” på att ge Sverige och Finland Natomedlemskap. Enligt Niinistö talade han med Erdogan om ett finskt medlemskap så sent som för en månad sedan.

– Jag är lite förvirrad. Jag hade ett samtal med presidenten och han tog upp att vi ansöker om medlemskap, säger Niinistö och lägger till att Erdogan då sagt att han skulle ställa sig positivt till saken.

Han säger vidare att han är beredd att föra nya samtal med Erdogan.

Snabb process

Sanna Marin säger att regeringen hoppas på en snabb ratificeringsprocess.

– Vi har diskuterat med våra kollegor under våren hur processen skulle kunna gå till. Vi har inte stött på några indikationer i Nato om att problem kunde uppstå för varken Finlands eller Sveriges del, säger hon.

Tidigare i veckan meddelade Niinistö och Marin att de båda anser att Finland utan dröjsmål ska gå med i försvarsalliansen.

”Ett medlemskap i Nato skulle stärka Finlands säkerhet. Som medlem i Nato skulle Finland stärka hela försvarsalliansen”, hette det i ett uttalande från de båda då.