Radar · Utrikes

Stor vinst för Trumpkandidat i South Carolina

Trump-anhängare firar att republikanen Russel Fry i Sotuh Carolina vann nomineringen till representanthuset.

Tidigare president Donald Trump vann en stor seger i South Carolina när hans utvalde kandidat enkelt besegrade motståndaren Tom Rice i primärvalen. Rice var en av få republikaner som röstade för riksrättsåtal mot Trump förra året.

Tom Rice, en av bara tio republikaner som röstade för att Donald Trump skulle ställas inför riksrätt efter stormningen av Kapitolium, förlorade stort mot Trumps kandidat Russell Fry i nomineringen till representanthuset.
Fry samlade ihop drygt 52 procent av rösterna mot Rices knappa 25, med nästan 99 procent av rösterna räknade.

Resultaten visar att Trumps inflytande inte ska underskattas i starka republikanska områden och en potentiell varning mot andra republikaner – som exempelvis Liz Cheney som ställer upp i primärvalen i Wyoming i augusti mot en av Trumps utvalda kandidater, skriver AP.

Liz Cheney röstade även hon för ett riksrättsåtal och är en av två republikaner i det särskilda utskott som utreder attacken mot Kapitolium.

Däremot lyckades republikanen Nancy Mace, som även hon drabbats av den tidigare presidentens vrede, stå emot Trumpstödda kandidaten Katie Arrington i delstaten. Mace har kritiserat Trump efter stormningen, om än i mildare ordalag, men röstade inte för riksrättsåtalet.

Primärval hölls även i North Dakota, Nevada och Maine under tisdagen.