Radar · Morgonkollen

Bekräftat: Navalnyj flyttad till nytt fängelse

Aleksej Navalnyj via videolänk vid en domstolsförhandling för en vecka sedan.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har flyttats till högsäkerhetsfängelset IK-6, bekräftar ryska myndigheter. Det har tidigare under dagen varit oklart var Navalnyj befunnit sig.

Navalnyjs talesperson Kira Jarmysh skrev på tisdagseftermiddagen på Twitter att en advokat som skulle träffa honom i det tidigare fängelset fick beskedet att det inte fanns någon dömd med det namnet där. Jarmysh skrev vidare att Aleksej Navalnyj har flyttats till ett högsäkerhetsfängelse, men att det är oklart vilket.

”Så länge som vi inte vet var Aleksej befinner sig, fortsätter han att vara ensam mot systemet som redan har försökt att mörda honom, så vår huvuduppgift är nu att lokalisera honom så fort som möjligt”, skrev Kira Jarmysh.

På tisdagskvällen rapporterade ryska medier med hänvisning till regionala myndigheter att Navalnyj flyttats till högsäkerhetsfängelset IK-6 i regionen Melechovo, omkring 250 kilometer öster om Moskva.

Behandlingen av Navalnyj ses i väst som helt politiskt motiverad, eftersom Kremlkritikerns popularitet skulle kunna hota president Vladimir Putins regim.

I mars fick Navalnyj ett tidigare två och ett halvt-årigt fängelsestraff förlängt till nio år. Nyligen avvisades hans överklagande, vilket enligt en domstol i Moskva skulle innebära att han flyttas till en anstalt med extra hög säkerhet.

Å andra sidan har han även fram till nu suttit på en strikt anläggning, IK-2 öster om Moskva, känd för hård disciplin.