Radar · Miljö

Extremtorkan i Italien riskerar skördar för 3 miljarder euro

Majsskördarna är bland de hårdast drabbade i norra Italien.

Den extrema torkan i norra Italien har redan fått stora konsekvenser. 30 procent av skördarna uppges redan i praktiken förlorade, matpriserna stiger och just nu har en ny värmebölja dragit in över landet.

Upptakten till torkan i norra Italien, som beskrivs som den värsta på 70 år, syntes redan i vintras, då rekordlite regn föll över de norra delarna av landet. På sina håll gick det 100 dagar utan regn. Tillsammans med en fortsatt torka och tidiga värmeböljor har det hela utvecklats till en katastrofal situation för hela jordbrukssektorn, framförallt i de norra delarna av landet.

Enligt lantbrukarnas branschorganisation Coldiretti så kan i snitt 30 procent av landets skördar redan ha gått förlorade. För majs och djurfoder uppskattas den siffran till 45 procent. 15 procent av fruktskörden uppges bokstavligen ha bränts av temperaturer över 40 grader.

Även 30 procent av risodlingarna samt durumvetet som används till pasta ser ut att gå förlorat, något som lär spä på den senaste tidens prisökningar ytterligare.

”Vi står inför en förödande inverkan på den nationella produktionen med skador som överstiger 3 miljarder euro”, uppger Coldiretti i ett uttalande.

Effekter i Sverige

Även i Sverige kommer vi troligen att märka av ytterligare prishöjningar på importvaror från Italien. Karin Brynell, VD för Svensk dagligvaruhandel, uppgav nyligen till Sveriges radio att flera varor kan komma att bli dyrare när utbudet minskar.

– Det som vi importerar ifrån Italien är framförallt pasta, ost och processade tomater, säger hon.

Den prisökning som redan skett beror på flera faktorer, som kriget i Ukraina och transportstörningar i spåren av pandemin. Därför är det svårt se om vi redan nu kunnat se effekterna av torkan eller inte.

– Det ena bygger på det andra, säger hon.

Utlyst nödläge

För jordbrukarna i Italien är torkan ett hårt ekonomiskt slag. Coldiretti uppskattar att närmare hälften av alla jordbruksföretag riskerar att drabbas allvarligt som följd.

Till problemen kommer höjda priser på drivmedel, konstgödsel, emballage och många andra varor. 11 procent av jordbrukarna i landet riskerar att gå i konkurs, och så många som 30 procent jobbar just nu i en situation med negativa inkomster på grund av ökade produktionskostnader.

Den fjärde juli utlystes nödläge i fem regioner i norr, och nu diskuteras det att göra samma sak i ytterligare fyra regioner i mellersta delen av landet: i Toscana, Lazio, Umbrien samt Ligurien i nordväst.

Hittills har de fem norra regionerna tilldelats ett nödpaket på totalt 36,5 miljoner kronor för att kunna vidta akuta åtgärder när det gäller bevattning. Men mycket mer, 112 miljoner har också avsatts för att göra mer långsiktiga ingrepp och moderniseringar av vattennätverken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV