Radar · Utrikes

Biden vidhåller rätt till abort i nödsituationer – då stämmer Texas

Texas justitieminister Ken Paxton meddelade igår att delstaten stämmer president Bidens administration på grund av regler som skulle tvinga delstater att erbjuda abort i nödsituationer.

I går meddelades det att delstaten Texas stämmer president Joe Bidens regering på grund av lagar som skulle tvinga delstater att erbjuda abort i nödsituationer där den gravidas liv är i fara.

Tidigare i veckan presenterade USA:s hälso- och socialdepartement nya riktlinjer som slår fast att nationella regler gällande rätt till sjukvård i nödsituationer trumfar delstaters inskränkningar på aborträtten i fall där den gravida individens liv eller hälsa hotas.

I Texas är abort närapå helt förbjudet och delstaten stämmer nu Bidens administration på grund av de nya direktiven.

– Bidens administration vill förvandla varenda akutmottagning i landet till en flexibel abortklinik, sa Texas justitieminister Ken Paxton i ett uttalande där han tillkännagav stämningen.

Vita huset, å sin sida, fördömer Paxtons försök att blockera möjligheten för vårdpersonal att genomföra aborter i nödsituationer.

– Det här är ytterligare ett exempel på en extrem och radikal republikan. Det är oförståeligt hur denna statstjänsteman kan tänka sig att stämma för att hindra kvinnor från att få akutvård när deras liv är i fara, något som är en rättighet i USA, sa Vita husets pressekreterare Karine Jean-Pierre i ett uttalande i torsdags.