Radar · Djurrätt

Vargar återfår federalt skydd i USA  efter domstolsbeslut

En varg i Yellowstone national park.

Under Trumps tid som president avskaffades det federala skyddet för vargen som en hotad art i USA – ett beslut som fick fortsatt stöd av den efterföljande presidenten Joe Biden. Men nu har en domstol beslutat att skyddet ska återinföras.

2020 avskaffades vargen från listan över hotade arter med federalt skydd i USA, enligt beslut från Trump-administrationen, vilket resulterade i en kraftigt ökad jakt på arten. Beslutet har också fått stöd från Biden-administrationen, som hävdade att vargarna är tillräckligt motståndskraftiga för att komma tillbaka, även om intensiv jakt skulle leda till att de minskade kraftigt i antal. Men nu har en federal domstol i USA beslutat att vargen åter ska skyddas som en hotad art, rapporterar The Guardian.

”Om och om igen har vi varit tvungna att ta kampen för vargarna till domstol. Jag är lättad över att domstolen rättat till saker och ting, men ledsen över att hundratals vargar led och dog under denna illegala avlistningsregel (Trump-administrationens beslut, reds. anm.). Det kommer att ta år att åtgärda skadorna på vargbestånden”, sa distriktsdomaren Jeffrey White efter beslutet, enligt ett pressmeddelande från Center for biological diversity.

Enligt domstolens beslut har U.S. Fish and wildlife service, den federala myndighet som ansvarar för bland annat för miljöbevarande och bevarandet av landets artrikedom, misslyckats med att visa att vargpopulationerna kan upprätthållas utan att vara skyddade enligt lagen om hotade arter. Hädanefter kommer vargar i 44 av USA:s 48 delstater att vara under skydd.

Omfattar inte Klippiga Bergen

”Det här är en enorm vinst för grå vargar och de människor över hela landet som bryr sig så djupt om dem. Jag hoppas att denna dom äntligen övertygar Fish and wildlife service att överge sina långvariga, missriktade ansträngningar att ta bort det federala vargskyddet”, säger Collette Adkins, chef för avdelningen bevarande av rovdjur vid organisationen Center for biological diversity, i ett pressmeddelande.

Domen omfattar inte Montana, Wyoming och Idaho efter tidigare beslut i kongressen och Fish and wildlife service. Myndigheten uppgav dock i september att vargarna i Norra Klippiga bergen (Northern Rockies) kan behöva skydd efter de nya lagar som antogs i Montana och Idaho i fjol och innebär att det har blivit mycket lättare att döda varg i dessa områden.

I dag finns det totalt strax över 6000 vargar i USA, varav de flesta i Michigan, Minnesota och Wisconsin. Drygt 2000 vargar finns i norra Klippiga bergen och nordvästra Stillahavsregionen.

Det federala skyddet för vargar i USA infördes 1974.