Energi · Kan själv

När man inte kan själv

När flugor invaderar ens hem har något gått fel.

Även om man kan själv kan det gå på tok. En del experiment är det lika bra att varna för, så slipper andra göra samma misstag. Här är några av Jerkers favoritvarningar.

Jag är inte den enda jag känner bland kan-självare som ställer till det ibland. Min pappa kemiläraren var av samma skrot och korn och han tog hem rent livsfarliga ämnen från skolan och lät mig experimentera med och hade garaget och ett stort förråd fulla med dödsfällor. Det var väl där det började. Och även om det på det stora hela är en nyttig egenskap att kunna få till det betyder ”Jerker Jansson-lösning” inte alltid något bra i alla lägen. Här har jag samlat några sådana händelser. När det gått lite snett.

1. Flugornas herre

Några av de sorters flugor som dyker upp hemma ibland och ofta bor i slasken i köket älskar svamp. Och fuktiga ställen. Som nyvaknade blomkrukor. Det tänkte jag inte på när jag kom på att jag skulle återanvända gammalt mycel genom att gräva ned det i några av mina största krukor.

Det såg ut som grå moln av sorgmyggor som drog från rum till rum. Och det tog månader av disciplinerat undanröjande av nya ställen för odjuren att kläckas på för att få stopp på eländet.

2. Franska revolutionen

Jag skulle kolla in olika sorters jäsmetoder för att göra läsk, med metoder som inte producerar alkohol. Ställde en av flaskorna på ett varmt ställe för att skynda på processen. Men ovanpå diskmaskinen var lite för varmt. Och skakigt. Det blev champagneskakning och när min dåvarande partner var i köket för att fixa kaffe sprängdes flaskan.

”Jag kände vinddraget mot halsen” sa hon när hon röd i ansiktet visade mig den tunga flaskhalsen med en brottyta som en glasskalpell som enligt hennes senare utsago var på väg att skära halsen av henne.

3. Intellektuell implosion

Det slutade med att jag fick skrapa bruna bönor från taket i köket i timmar. Min nyinköpta tryckkokare hade mer kraft än jag fattade och framför allt skulle man tydligen inte stoppa ner den i vasken och hälla kallt vatten över för att kunna öppna locket snabbare.

Innehållet i kokaren var inte imponerat av lite kallvatten på utsidan och expanderade med ett ljudligt swoosh. Jag vet inte vilka former av fysikaliska principer som var igång, men jag är tacksam än i dag över att jag inte fick något av bönorna på mig.

4. Koffein i min lilla kajuta

Espressoglass. Låter ju ljuvligt, tänkte jag när jag skaffade min första glassmaskin. Jag var för länge sedan ett par veckor i en italiensk semesterby och där serverades underbar sorbet, oftast bara på juice och vatten. Så jag gjorde samma sak, men med kaffe. Det blev galet gott. Och jag åt. Och åt. Slutade med intensivt magont och ett par dygn utan sömn. Lagom är alltid lagom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV