Två polisanmälningar har gjorts mot Furuviksparken efter att sammanlagt fem schimpanser rymde under onsdagen. Tre av djuren sköts till döds, och en skadesköts.
Under onsdagseftermiddagen rymde först tre schimpanser från Furuviks djurpark i Gävleborgs län, och sedan två till. Samtliga blev jagade av skyttar och tre schimpanser sköts till döds. En fjärde skadesköts och den femte rymlingen tog sig självmant tillbaka till schimpanshuset.
Enligt de första uppgifterna som kom under gårdagen hade djurparken inte tillräckligt med bedövningsmedel för att söva alla schimpanserna, och därför var man tvungen att skjuta dem. Detta tillbakavisades dock under kvällen.
– Det blev en miss i kommunikationen. Det finns bedövningsmedel i parken men det var aldrig ett alternativ att använda. Schimpanser är högriskdjur och är det fara för mänskligt liv är enda alternativet att avliva dem, enligt riskgruppen och experterna, sa Annika Troselius, informationschef på Parks and resorts som äger Furuvik, till TT.
Två polisanmälningar mot djurparken
Händelsen har gett upphov till starka reaktioner där många ifrågasätter djurparkens agerande. På Furuviksparkens Facebook-sida kommenterar hundratals upprörda användare, som ifrågasätter parkens sätt att hantera händelsen och många uppmanar till bojkott.
Polismyndigheten har gjort en anmälan om brott mot djurskyddslagen, och det har också inkommit en anmälan från en privatperson, som rubriceras som framkallande av fara för annan.
– Båda anmälningarna är riktade mot djurparken. I den första anmälan, brott mot djurskyddslagen, vet jag att polis har genomfört flera utredningsåtgärder initialt, bland annat förhör med personal på djurparken och att man har dokumenterat platser som är av betydelse för utredningen, säger Jonas Eronen, presstalesperson i polisregion Mitt, till Sveriges radio.
”Oerhört tragiskt”
Enligt information till organisationen Djurens rätt är det djurparken själva som tagit beslutet om att samtliga schimpanser skulle dödas.
– Det som hänt är oerhört tragiskt. Att djur rymmer från fångenskap är inget nytt och situationer som denna måste kunna hanteras på sätt som inte orsakar död. Det här är ett så tydligt exempel på att vi inte kan ha vilda djur i fångenskap för underhållning, över huvud taget, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett uttalande på organisationens blogg.
Djurens rätt skickat en skrivelse till Furuviks djurparks ägare, Parks and resorts, där man ber om ett möte och framhåller att hållningen av primater i fångenskap behöver avvecklas.
Mer än enskilda fall
Djurrättsorganisationen World animal protection vill se en nationell översyn av såväl arbetsmiljöarbetet inom branschen som av själva anläggningarna.
– Nu har det varit lite väl mycket för att de ska ses som enskilda fall. Branschen måste gå till botten med vilken djurhållning man ska ha. Det finns ett antal djurparker som levererar som man förväntar sig men det spretar för mycket, säger Sandra Jönsson, sakkunnig på organisationen, till SVT.
Under torsdagsmorgonen hade djurparken inte kontroll på de tre övriga aporna i flocken, som inte är instängda i hägnet utan rör sig fritt i schimpanshuset, skriver Aftonbladet.
Läs mer: