Radar · Politik

Valaffischer som roar – och oroar

Moderaternas valaffisch (t.

Årets valaffischer har hittills väckt både munterhet och förstämning. Moderaterna bjuder på ett par saftiga grammatiska fel, medan Skånetrafik till mångas förtret publicerar Sverigedemokraternas budskap i lokaltrafiken.

– Hurra för smådroger. 
– En liten knark tack. 
– Vad säger Straffverket om detta?
– Mindre droger som droger i fickformat. Enkelt att ta med sig när man är på språng!

Moderaternas omtalade valaffisch, som propagerar för mer övervakning och en utökad poliskår, har genererat en skur av ironiska kommentarer på sociala medier. Partiet räknar upp fyra brottsbekämpande åtgärder:
. Fler poliser
. Mer kameror
. Mindre droger
. Färre brott

Komikern Özz Nujen efterlyser fler språkpoliser och färre floskler och påpekar: ”Det heter faktiskt fler kameror och färre droger…”

Malmöpolitikern Kami Timothy Petersen (MP) vänder sig samtidigt mot att Sverigedemokraterna affischerar i lokaltrafiken i Skåne. SD riktar udden mot Ibn Rushd, och menar att studieförbundet ska bli av med sitt ekonomiska stöd.

– Jag har kontaktat Skånetrafikens högsta ledning och undersöker varför det har blivit så här, skriver Peterson på Facebook.

– Alla ska kunna gå till jobbet utan att bli utsatta för diskriminering eller fördomar från sin egen arbetsgivare. Även muslimer. Här har Skånetrafiken frångått sin egen policy och värdegrund för att tjäna snabba pengar. Helt utan att göra någon riskbedömning för hur detta drabbar personalen, säger Alve Högman, förbundsrektor på Ibn Rushd studieförbund, i ett uttalande.

Sverigedemokraterna vill inte se Liberalerna i en eventuell framtida regeringsbildning – men budskapen är minst sagt snarlika
Sverigedemokraterna vill inte se Liberalerna i en eventuell framtida regeringsbildning – men budskapen är minst sagt snarlika. Bild: Skärmdump Twitter

Olika partier – samma budskap

Andra valaffischer som väckt uppmärksamhet är där riksdagsledamoten Robert Hannah (L) och SD:s partisekreterare Richard Jomshof använder sig av samma slagord: ”Inga islamister på våra gator”. Alltså en omskrivning av det antifascistiska budskapet, inga rasister på våra gator.

– Nu är jag ju inte liberal riksdagsledamot, men jag tänker mig att islamister gärna får gå på våra gator så länge de inte gör något som bryter mot lagen. Eller menar Hannah att vi ska ha tankepolis? frågar sig Sydsvenskans ledarskribent Csaba Bene Perlenberg i en tweet.

Brottsbekämpning står högt på dagordningen. På den mer humoristiska sidan finner vi Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L). Han ger kanske inte ett omedelbart skräckinjagande intryck. Men budskapet är allvarligt: ”Så här ser han ut. Gängens värsta fiende”. Tillsammans med texten pryder Jönsson i halvfigur Stockholm lokaltrafiks bussar. Att Jan Jönssons ärende både bär på självdistans och allvar bekräftar han själv på twitter.

– Oerhört kul att så många har reagerat, säger han även till Expressen.

Intern kritik i Miljöpartiet

Redan under valrörelsens upptakt, i slutet av maj, uppmärksammades Miljöpartiets kampanj: ”Alla ska med när Sverige ställer om”. 2006 gick Socialdemokraterna till val med sloganen ”Alla ska med”. Den S-färgade formuleringen gick inte hem i alla läger och mötte bland annat intern kritik. Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (Mp) ansåg att budskapet andades osjälvständighet.

– Det blir konstigt, som om vi inte klarar av att stå på våra egna meriter som ett grönt parti och arbeta med det, sade han till TT i våras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV