Radar · Arbetskritik

Slutlevererat i Finland för appen Kavall

Mat inom 10 minuter.

Kavall är en app som profilerat sig genom att erbjuda livsmedelsleveranser på under 10 minuter. Bolaget såg ut att göra succé och håvade in mångmiljonbelopp från investerare, men efter första räkenskapsåret konstaterades förlust, vilket lett till sparpaket och nu nedläggning av verksamheten i Finland.

Snabba matleveranser från egna lager är en växande affärsidé som flera av de kända appföretagen som Foodora och Bolt hakat på. Förebilden, skriver Svensk handel, är amerikanska Gopuff som sedan 2013 byggt upp över 250 små plocklager i USA .

I fjol lanserades en svensk startup, Kavall, som gjorde snabba leveranser av livsmedel på under 10 minuter till sin nisch. Kavall drog snabbt till sig stora investerare; det senaste året har företaget plockat in 225 miljoner kronor från bland andra riskkapitalbolaget VNV Global, som tidigare investerat i Voi och Avito och Inbox Capital, som tidigare investerat i Klarna och Revolut. Även Fredrik Jung-Abbou med bakgrund från Kry och Samir Bachkani som grundade Hungrig.se – som 2019 såldes till Foodora – har investerat i Kavall. Företaget expanderade sin verksamhet från Stockholm till Göteborg och Malmö, och sedermera även till Norge och Finland.

Enligt Gigwatch är Kavall inte ett renodlat gigföretag, eftersom de enligt egen utsago anställer sina bud på timlön. Å andra sidan börjar gigbolag sällan som gigbolag, utan väntar med att ”gigifiera” sin verksamhet tills det finns en lojal kundbas som för med sig ett regelbundet flöde av beställningar. Men Kavalls erbjudande om leveranser på 10 minuter för 19 kronor går inte att kombinera med en skälig timlön och goda arbetsvillkor, menar Gigwatch.

Bransch i gungning

Nu är emellertid framtiden osäker för Kavall, och även för liknande så kallade last mile-bolag – alltså den sista länk i leveranskedjan som når slutkunden – som tyska Gorilla och turkiska Getir, rapporterar Breakit.

I början av sommaren, bara en vecka efter att man fått in ytterligare 22 miljoner i riskkapital, kom uppgifter om att Kavall ska genomföra ett stort sparpaket.

– Vi ska spara ungefär 20 procent på de centrala funktionerna i Sverige och Norge. Det är ett 15-tal personer som berörs, sa företages vd John Tengberg då till Breakit.

Han sa också att de behövde utvärdera den finska verksamheten, och i förra veckan kom beslutet om att Kavall upphör med verksamheten i Finland på obestämd framtid.

”Efter flera veckors övervägande och diskussioner med relevanta intressenter har vi tagit beslutet att pausa verksamheten i Finland under en obestämd tid. Det gäller butikerna i Helsingfors och Tammerfors och de anställda som berörs av dessa förändringar har underrättats”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV