Glöd · Ledare

I de nya Kristdemokraternas Sverige är hetsjakt helt okej

Minns du Reva-projektet som pågick 2009–2014? Det blev känt för det som hände i kollektivtrafiken under projektets senaste år. En vanlig biljettkontroll kunde visa sig vara något annat om du hade mörk hy eller tillräckligt mörkt hår. Poliser kunde komma fram och begära att du skulle visa legitimation och bevisa att du hade rätt att vara i Sverige. 
Det var i alla fall det som Reva blev känt för. I själva verket var det ett samarbete mellan myndigheter för att göra det möjligt att under några år prioritera att hitta och utvisa papperslösa – bland annat genom biljettkontroller.

Människor som hade råkat ut för Revakontroller berättade i medierna. En del hade protesterat och blivit kvarhållna, ibland med våld. Och de var djupt upprörda över att på grund av sitt utseende inte kunna resa fritt som alla andra.

Polisen förnekade att de använde så kallad rasprofilering för att välja ut vilka de skulle kontrollera. En Malmöpolis vred sig som en mask när hon sa att det inte var rasprofilering eftersom de inte bara gick efter färgen på hår och hud. Det kunde också vara att någon gick och bar på en resväska eller såg ut att inte hitta i stan.

Vad är det för analys som kommer fram till att det är viktigare att slänga ut en papperslös än att mörkhyade personer har samma rätt som ljushyade att vara nya i stan och ha bagage med sig? Utan att behöva bevisa sin rätt att överhuvudtaget vara där?

Kritiken var hård – så här sa några politiker till SVT.

– Det är en rasprofilering som inte är vare sig rimlig eller laglig, det är rasism. Vi anser att detta är fel, olagligt och måste upphöra genast, sa Christina Höj Larsen (V).

– Det är inte tillåtet att genomföra dessa kontroller om det egentliga syftet är att genomföra identitetskontroll. Om man gör det så har man inte bara gjort ett brott mot den goda smaken – utan också lagen och det måste upphöra omedelbart, sa Johan Hedin (C).

Socialdemokraterna ville inte uttala sig som parti, men Ilmar Reepalu (S), ordförande i Malmö kommunstyrelse, var kritisk. Bland annat för att papperslösa barn och ungdomar, som Malmö kommun beslutat erbjuda skola och förskola, kanske inte skulle våga gå dit.

– Det är inte rimligt att barn och ungdomar ska känna olust över att gå i skolan på grund av polisens insatser samtidigt som vi, genom vårt beslut, ger dem undervisning, skrev han i ett pressmeddelande.

Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Caroline Szyber betonade att det var Migrationsverket och inte polisen som skulle ”hjälpa de här personerna tillbaka”, alltså personer som hade fått avslag på sin asylansökan.

– Jag blir väldigt förvånad om det här nu skulle handla om att man kontrollerar biljetter för att hitta papperslösa, för det är inte så vi ser att det ska ske. Det liknar mer en hetsjakt, sa hon.

Liberalernas Johan Pehrsson, sedermera partiledare, tyckte att det var okej om det var sant som polisen sa, att de inte använde etnisk profilering. Moderaterna uttalade sig inte och Sverigedemokraterna var öppet entusiastiska, så klart.

Läs Caroline Szybers ord igen. ”Det liknar mer en hetsjakt.” Sedan dess har hennes parti förändrats, kanske har de till och med bytt ut sina grundvärderingar. För häromdagen gick Ebba Busch ut med ett förslag om ett ”Reva 2.0”. Så här inför valet vill Kristdemokraterna alltså locka med en ny hetsjakt, bara värre. För den som blir stoppad ska inte bara krävas på id-kort och eventuellt uppehållstillstånd, utan även fotograferas och dna-topsas. Sätter man sig på tvären ska polisen kunna ta ens mobil och dator och tömma dem.

Finns det överhuvudtaget några mänskliga värden som hennes parti erkänner, utöver repression och kontroll? Kan någonting vara viktigare än att kasta ut papperslösa? Det verkar inte så när man så totalt kastar allt annat överbord. I de nya Kristdemokraternas Sverige är hetsjakt helt okej.

En ljum kväll med fötterna i en sval sjö. Och då simmar en vattensnok förbi.

En valrörelse som verkar orkestrerad av farbror Fester i familjen Addams.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV