Krönikor

Högeroppositionen simmar i det bruna träskets retorik

Där gick proppen ur. Totalt. Nu rinner skiten genom den politiska älven vars slutmål är valdagen. Det finns liksom ingen måtta.

Det började med att Jimmie Åkesson öppnade dammen lite lätt, så skitvattnet kunde sippra in. Så fick han hjälp av Ebba Busch. Och sedan av Ulf Kristersson. Givetvis kunde inte Liberalerna låta bli att legitimera alltihopa – det var ju länge sedan det partiet var socialliberalt.

Nu är dammluckorna öppna, skiten forsar. Senast i form av att Sverigedemokraternas krav på att familjer ska kunna utvisas om någon familjemedlem bär sig illa åt och att Kriminalvården ska byta namn till Straffverket. Och så Moderaternas krav på att barn i vissa områden – gissa vilka! – ska adhd-testas och Kristdemokraternas krav på att utlänningar ska dna-testas. Och Liberalernas krav på att tvååringar i vissa områden – gissa vilka! – ska språktestas.

Nu jävlar! Här ska testas. Ja, inte alla förstås. Utan de andra. Det är så rasism legitimeras och fascism kan få fotfäste. Grattis borgare!

Högeroppositionen kämpar verkligen för att förflytta debatten till de bruna träskens utmarker. Och plötsligt kan vad som helst sägas, tyckas, krävas. Det gäller att vara värst. Det är numera politiskt korrekt att leva i det bruna träskets retorik. Och Svenska Dagbladets ledarsida kämpar på. Liksom tankesmedjor.

Det har gått fort. Skrämmande fort. Var tidigare åsikter bara fernissa, var de borgerliga partierna bara utklädda i anständighetens retorik medan de bidade sin tid för att få säga vad de egentligen anser?

När anländer första kravet på dödsstraff? Och från vilket håll? Kristdemokraterna? De kan ju alltid luta sig mot Bibelns gamla testamente som ju är riktlinje för högerkristna i USA.

Vi får sannerligen se upp, den politiska vulgariteten har inga gränser när skiten börjat flöda. Den enligt eget utsago vuxne i rummet – Ulf Kristersson – har onekligen störst ansvar för att dammluckorna stängs. Han tar inte det ansvaret. Tvärtom leder han den borgerliga flocken som gett sig in i – för att citera Sven-Eric Liedman – en oädel tävlan om vem som kan komma med det mest inhumana utspelet.

Lägg till detta de borgerligas antiintellektuella hållning i klimatfrågan, där de tävlar om att lägga förslag som går stick i stäv med det som forskningen är nästan totalt enig om.

Låt mig tala klartext: Sverige är jävligt illa ute! Det dräller av bisarra, inhumana och klimatfientliga utspel från den opposition som kan bli regeringsbildare om några veckor.

De rödgröna då? Tja, vad ska man säga … Orkar de hålla emot? Ens om de kan baxa fram Magdalena Andersson till statsminister?

Jag litar inte på Magdalena Andersson, min misstro bottnar i hur S och M under Ingvar Carlssons tid gick hand i hand i frågor om såväl miljö som om människor på flykt.

Med en miljö- och klimatminister som är ett enda stort okunnigt skämt finns ligger ett stort ansvar på MP efter valet. Och på de vänsterpartister som inte lagt sig platt för Dadgostars klimatsamarbete med borgarna – om de finns kvar nu när Jens Holm stänger sitt riksdagsrum.

Jag kommer att sakna dig, Jens!

MP kanske kan hålla sig kvar i riksdagen och därmed ha möjlighet att förhindra Kristersson att bilda regering.

Fördummande program om politik som levereras i teve.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV