Radar · Mänskliga rättigheter

34 års fängelse för människorättsaktivist

Salma al-Shehab har fått betala dyrt för sitt engagemang för mänskliga rättigheter.

Aktivisten Salma al-Shehab har dömts till 34 års fängelse, följt av 34 års utreseförbud från Saudiarabien, för att ha stöttat mänskliga rättigheter. Straffet är det längsta som utdömts till en kvinnlig, saudisk kvinnorättsförsvarare.

I januari 2021 häktades Salma al-Shehab när hon var på semester i Saudiarabien. Till vardags är hon doktorand på universitet i Leeds. Hon greps bara dagar innan hon skulle resa tillbaka till England, enligt människorättsgruppen the Freedom initiative, som rapporterar att Salma al-Shehab först dömdes till 6 års fängelse, men att en högre instans förlängde straffet väsentligt på grund av hennes aktivitet på Twitter, där hon stöttade en annan kvinnorättsförsvarare: Loujain al-Hathloul.

Bethany Al-Haidari på Freedom initiative menar att Saudiarabien förlett omvärlden till att tro att kvinnors rättigheter har förbättrats och att reformer genomförts.

– Men i och med det här motbjudande straffet råder det inget tvivel om att situationen bara har förvärrats. Det är inte konstigt att kungahuset känner sig starkare än någonsin förut. Inget ansvar utkrävs. President Joe Bidens resa till Jeddah och det internationella samfundets omfamning måste kännas som ett grönt ljus, säger Bethany Al-Haidari i ett pressmeddelande och kräver att de saudiska myndigheterna släpper Salma al-Shebab så att hon kan återförenas med sina söner, 4 och 6 år gamla.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV