Glöd · Debatt

”150 klimataktivister står över klimatalternativet”

Fältbiologerna demonstrerar mot gruvexploatering 2013.

Tänk om det fanns ett parti som bara brydde sig om klimatet. Ett parti som inte är intresserat av maktspel och karriärposter, som vill följa vetenskapen och inte tjafsa i maktens korridorer. Det finns ett, skriver Mats Sederholm. Klimatalliansen. Så varför skulle man inte rösta på det?

DEBATT 150 klimataktivister uppmanar svenska väljare i en artikel på AB att rösta på MP. Risken hävdar de, är annars stor att SD får klimatinflytande i en högerregering.

Man menar att MP är de som har bäst miljöambitioner och det är säkert sant. Men på vilket sätt skulle en röst på MP resa klimatproblemet till det krisnödläge det är mer än en högerregering? De senaste årens MP-politik innehåller inga entydiga ”klimatkrisaktioner” i politiken. De ställer inga ultimatum eller är beredda att kompromissa bort sina andra politiska hjärtefrågor. De är som de andra politikerna som vi lärt oss inte levererar det allvar som klimatkatastroferna kommer att innebära för våra samhällen. De, liksom de andra, söker sig fram i maktens korridorer. De ekonomiska, sociala, ideologiska omställningar som är helt nödvändiga för att kunna hantera kriser med förväntade tragedier nämns ibland men i realiteten är leveransförmågan i kammaren marginell i jämförelse med ett högerblock. Vet 150 klimataktivister om att de uppmanar till att rösta på ett parti vars företrädare dömer ut klimataktioner?

Men vad har de att välja på? tänker många. Om det nu fanns ett parti som helt bortsåg från andra politiska frågor för klimatets skull. Som egentligen skulle strunta i politiken om det inte vore för att det är i riksdagen som frågor avgörs. Som egentligen inte är intresserade av politiska karriärer. Som inte är intresserade av maktpositioner, som inte bryr sig om ifall de blir omvalda eftersom det är medvetenheten om klimatproblemet som är det viktigaste. Ett parti som skulle söka sig bort från partistrategier och hellre söka enighet än konflikt. Kanske till och med aktivister som vill ta sig in i parlamentet och göra en skillnad. Ett parti, eller kanske en rörelse bestående av klimatfrustrerade medborgare med stora kunskaper, politisk erfarenhet och som hellre följer vetenskapen än pragmatiska korridoruppgörelser.

Skulle 150 klimataktivister rösta på det partiet? Det självklara svaret är väl jo, det är klart.

Men nu är det så att jag har facit på frågan och svaret är nej. 150 klimataktivister föredrar att inte göra det.

För partiet på alla klimataktivisters wishlist finns och man ställer dessutom upp i riksdagsvalet.

Det heter Klimatalliansen.

Och man kan då misstänka att anledningen är att man inte tror att den rörelsen kan komma in i riksdagen. De behöver bli större för att ha en chans.

Det är så synd att 150 klimataktivister inte vill vara med och göra det bästa man kan, utan istället lägger sina plakat på hyllan och överlåter klimatkrisfrågan till övriga medborgare. För vad hjälper en röst på ett litet parti? Ja, kanske lika litet eller lika mycket som en klimataktion.

Eller kan det vara så att 150 klimataktivister hellre vill rädda partier än klimatet?

Korrigerad den 15 augusti kl 10.29.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV