Radar · Morgonkollen

Ukrainas framgångar väntade i USA

En ukrainsk flagga vajar oavanför det utbrända stadshuset i Izium.

Ukrainas framgångar på slagfältet den senaste veckan har inte överraskat USA och andra samarbetsländer, hävdar det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.

— Jag tror att om någon var överraskad, enbart baserat på de rapporter vi sett i termer av den ryska militärens svar, så var det antagligen ryssarna, säger talespersonen Pat Ryder.

Enligt Ryder, som är brigadgeneral vid flygvapnet, så har vapen och materiel från väst haft betydelse för motoffensivens framgångar.

Enligt tankesmedjan ISW försöker ukrainska sidan att stärka sina nya ställningar i Charkivregionen, och menar att de fortsatt kan hota ryska ställningar längs med hela floden Oskil.

Fortsatta strider

Även i söder, i Chersonregionen, fortsätter striderna där ukrainska styrkor verkar vara på offensiven. Kring staden Bakhmut i Donetsk hade Ryssland däremot vissa framgångar, enligt ISW.

CNN:s journalister har lyckats ta sig in i Izium, som ukrainska styrkor nyligen befriade efter sex månaders ockupation. De vittnar om förödelse och många förstörda ryska militärfordon. Kvarlämnad ammunition och annat vittnar om att de ryska styrkorna verkat ha lämnat staden i hast.

— Vi bad till Gud om att bli befriade utan strid och utan blod. Och så blev det, säger en boende i staden till kanalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV