Radar · Inrikes

Sverigedemokraternas stabschef ser fram emot ”journalistrugby” 

Sverigedemokraternas stabschef, Linus Bylund, intervjuas under valvakan.

I måndags sade Sverigedemokraternas stabschef, Linus Bylund, att han ser fram emot ”journalistrugby” efter valet. På Twitter skriver före detta andre vice talmannen Björn Söder (SD) att public service ”banne mig ska reformeras i grunden”. Det är bara några exempel som har fått den svenska journalistkåren att reagera starkt på uttalanden från tongivande sverigedemokrater.

När Svt i måndagens intervju frågade Linus Bylund vad han menar med journalistrugby förklarar han:

– Att man knuffar journalister.

Willy Silberstein och PM Nilsson gav olika bilder av SD som parti
Willy Silberstein och PM Nilsson gav olika bilder av SD som parti. Foto: Skärmdump från Svt:s inslag i Aktuellt under tisdagen.

Det är inte första gången Linus Bylund utmärker sig i mediesammanhang. Som ledamot i förvaltningsstiftelsen för Sveriges television, Sveriges radio och Utbildningsradion, har han tidigare i en intervju med tidningen Fokus sagt att han vill kunna straffa enskilda journalister för ”partiskhet”.

– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där, sade han till Fokus i februari 2020.

När Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism i tisdagens Aktuellt sade att han kände oro efter SD:s framgångar i valet i direktsändning, twittrade Björn Söder:

”Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”

Björn Söders tweet
Björn Söders tweet.

Han är inte ensam i SD om att slå ner på public service. Inför förra valet 2018 frågades samtliga partiledare ut av Sveriges radio P3. SD:s partiledare Jimmie Åkesson uttryckte då en ovilja över att medverka:

– Jag ställer upp här för att jag vet att jag måste det. Men jag hade helst sluppit faktiskt, sade han då och fortsatte i nästa andetag:

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sedan, för jag tycker det är vänsterliberal smörja rakt igenom.

Nyheternas ansvarige utgivare på Svt, Charlotta Friborg
Nyheternas ansvarige utgivare på Svt, Charlotta Friborg. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /Svd/TT

Efter kritiken mot inslaget i Aktuellt där både Willy Silberstein och Dagens industris politiske redaktör PM Nilsson medverkade, har Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för Svt nyheter, officiellt kommenterat kritiken på Svt:s hemsida:

”Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ger uttryck för mycket stor oro kring vad som skulle kunna ske i spåren av valutgången. Det är en viktig nyhet som SVT Nyheter självklart ska rapportera om. I gårdagens Aktuellt deltog ordföranden för SKMA samt Dagens Industris politiske redaktör i en studiointervju. Studiosamtalet gav en tydlig bild av svenska judars fruktan. DI:s politikredaktör fick ge uttryck för en annan bild av SD. Jag är stolt över att Aktuellt tar upp de viktigaste och mest brännande frågorna. Det ska vi fortsätta göra oavsett kritik från politiker.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV