Glöd · Panelen

Panelen: Vad är din reaktion på det preliminära valresultatet?

Många paneldeltagare känner sig upprörda och deprimerade av det preliminära valresultatet.

Frågan besvarades måndagen den 12 september. Under Syres vinjett Panelen låter vi representanter för olika organisationer tycka till om en aktuell fråga. Representerar du en organisation som vill vara med eller saknar du någon som du tycker borde tillfrågas? Skicka ett mejl till virve.ivarsson@tidningensyre.se med ditt förslag!

– Min första reaktion efter den mardrömslika valvakan och det preliminära resultatet var stor besvikelse och oro. Men kanske behövs det här maktskiftet så att de blåbruna får visa hur många kärnkraftverk och fängelsebunkrar de lyckas bygga och så att S vågar gå på offensiv utifrån sina röda rötter. Det är ju det som verkar ske i Stockholms kommun och region. Jag vill se en regering som omfattar alla i underlaget men det troligaste är en M-KD-regering på SD-grund. Det ger SD större makt och manöverutrymme och skulle vara det värsta för Sverige.
Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen

– Högermajoritet i riksdagen har vi haft konstant ända sedan 2006, så det är inget nytt. Det som är nytt är att M, KD och L nu vill samarbeta med SD om att styra Sverige. Men kommer alla i särskilt Liberalernas riksdagsgrupp ställa upp på det i fyra år?
Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker

– Första reaktionen är enorm olust över att ett parti grundat av nazister 1988 blir Sveriges näst största parti drygt 30 år senare. Det är på riktigt svårt att ta in. Jag tror att vi som vill något annat måste bli mycket bättre på att kommunicera vår vision framåt, inte fastna i att bemöta deras. Den andra reaktionen är frågan åt vilket håll blåser egentligen vindarna? SD, S och MP går framåt, övriga backar. Betydligt svårare att prata om en tydlig höger- eller vänstervind. Jag tycker att partierna har ett ansvar för att tänka bortom två block för att bilda en stark icke-auktoritär regering.
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp

I montaget syns paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker och Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp
I montaget syns paneldeltagarna Jan Strömdahl, 85 år, Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen, Göran Hådén, 41 år, grön skribent och analytiker och Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp. 

– Under partiledarutfrågningen i TV4 stod den modiga tjejen Eira upp och sa högt det många av oss innerst inne vet. Hon sa gråtande att partiledarna inte talar klarspråk med svenska folket utan aktivt vilseleder med en rökridå av populistisk och otillräcklig politik. Greta Thunberg konstaterar att politikerna försöker hitta realpolitiska lösningar inom ett system som inte kan lösa klimatkrisen. Jag slås av en sorg över läget och beslutsamhet att organisera krafter för ett livsnödvändigt systemskifte.
Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet

– Jag lämnade TV:n i tio minuter och när jag kom tillbaka hade det svängt! En chock. Om Sverigedemokraterna får så stort inflytande som de preliminära valresultaten visar, så riskerar det att försämra jämställdheten i Sverige. Kvinna till Kvinna har gjort en feministisk valkompass som på område efter område visar vad som kan hända om SD får bestämma politiken. Även internationellt blir det dystert. Den feministiska utrikespolitiken riskerar nu också att bli historia. Det känns tungt idag.
Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna

–  Oavsett vem som vinner valet i slutändan har Sverige tagit ett stort steg mot något hemskt och mörkt. Sverigedemokraterna är nu det största högerpartier i landet. Skiftet är nu oppositionen oavsett resultatet. Vi kommer kämpa mot marknadshyror, för strandskyddet och alla inskränkningar i demokratin. När de rödgröna partierna bråkat internt efter valet kommer vi organisera och mobilisera motståndet.
Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet

I montaget syns paneldeltagarna Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet, Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna och Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet
I montaget syns paneldeltagarna Patrik Opacic, 39 år, Styrelseledamot Basinkomstpartiet, Anna-Carin Hall, 61 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna och Robin Zachari, 40 år, kanslichef, Skiftet. 

– Oavsett framtida regeringsbildning, har ungas viktigaste valfråga – klimatet – nästan helt ignorerats i valrörelsen. Dessutom har tydligt vetenskapligt förankrade svar på hur partierna vill få ner utsläppen i närtid lyst med sin frånvaro. De partier som nu vill bilda regering måste ge unga konkreta svar på hur de ska bygga ett hållbart samhälle, accelerera klimatomställningen och förbereda oss för framtida kriser. Men inte bara det, de måste ge unga plats att medverka och kunna påverka beslut som rör dem.
Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare, Våra barns klimat

– De politiska diskussionerna som fått ta plats under valslutspurten har varit snuttifierade och kraftigt dragna till höger. Stor del av diskussionen har fokuserats på brott och straff, kärnkraft, plånboksfrågor och ibland med inslag av ren och skär rasism. Jag har saknat en annan mer balanserad och nyanserad debatt om utmaningar och lösningar där flera perspektiv får plats. Så, nu sitter vi återigen i detta mycket jämna parlamentariska läget och denna gång med ett invandrarfientligt parti som är näst största parti. Jag är oroad, bekymrad och rädd för var detta valresultat gör med vårt land.
Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning

I montaget syns paneldeltagarna Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare, Våra barns klimat och Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning
I montaget syns paneldeltagarna Frida Berry Eklund, 43 år, verksamhetsledare, Våra barns klimat och Tove Ahlström, 44 år, vd, tankesmedjan Global utmaning. 

– Framtidsjorden ser med fasa på framtiden. Håller de blåbruna vad de lovat i valrörelsen så kommer Sveriges politik inom klimat, miljö och internationell solidaritet dö en snabb och plågsam död.
Vi vädjar därför till alla progressiva krafter inom det största blocket: AGERA för medmänsklighet, internationell solidaritet och klimaträttvisa i kommande förhandlingar. Sveriges agerande är viktigt, vi behöver vara den förebild som vi kan och ska vara. Låt inte den trumpistiska retoriken förtrolla er.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden

– Jag är personligen bedrövad av valresultatet. Det är som om alla tankar på miljön, solidaritet och medmänsklighet helt gått upp i rök för Sveriges väljare. De frågor som helt tycks ha slagit igenom denna valrörelse är hårdare tag i stället för att satsa förebyggande för nästa generation. Och fokus har legat på personer med invandrarbakgrund som utmålas som ansvariga för allt som gått fel. Inte ett ord har vi hört m alla med invandrarbakgrund som jobbar dubbla jobb och pluggar vid sidan om. Inte ett ord om hur vi gemensamt ska bygga upp vårt land, bara nya förslag som delar upp oss i ”vi” och ”dom”. Jag är inte förvånad, men mycket besviken och bedrövad över vart vårt samhälle och vi människor är på väg.
Fatou Lusi, 51 år, grundare av Fatous Passion

I montaget syns paneldeltagarna Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden och Fatou Lusi, 51 år, grundare av Fatous Passion
I montaget syns paneldeltagarna Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden och Fatou Lusi, 51 år, grundare av Fatous Passion. 

– Jag känner sorg och oro för vad detta ska betyda för klimatkampen men också en ökad vilja att fortsätta det politiska arbetet. Det känns ännu viktigare idag eftersom vi ser ut att få en regering som är helt ointresserad av klimat- och miljöfrågor samtidigt som den nya oppositionen endast vill åtgärda klimatkrisen med teknik och tillväxt. Att den troligtvis nya regeringen också verkar betona lag och ordning så starkt så att mänskliga rättigheter riskerar att få stå tillbaka gör ju inte saken bättre.
Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt

– Först depression och uppgivenhet. Men det finns ett ljus i tunneln. Vi har märkt att många i vår omgivning känner lust att mobilisera för något nytt i politiken. Ett alternativ för ett öppet samhälle med seriöst arbete för klimat, demokrati och jämlikhet.  Det ger kraft för vårt fortsatta politiska arbete.
Vilka partier jag skull vilja se bilda regering? En utopi, men ändå: S, Mp, M, C och L.
Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna

– Jag är glad och stolt över att vi i Miljöpartiet gick framåt i riksdagsvalet. Många har valt oss för att vi är det enda partiet som står upp för miljön och klimatet. Sverige kommer nu att bli ordförandeland i EU, och jag är väldigt orolig över vad som händer med miljöpolitiken, både i Sverige och i EU om de blåbruna får styra.
Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet

I montaget syns paneldeltagarna Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt, Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna och Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet
I montaget syns paneldeltagarna Gunnar Brundin, 73 år, talesperson för partiet Vändpunkt, Charlotte Klötz, 68 år, styrelseledamot Folkliberalerna och Rebecka Le Moine, 31 år, riksdagsledamot, Miljöpartiet.