Radar · Politik

Magdalena Andersson avgår

Statsminister Magdalena Andersson under en presskonferens på onsdagen.

Statsminister Magdalena Anderson meddelade under onsdagskvällen att hon avgår. 
– Nu har nästan alla röster räknats, men det preliminära valresultatet är tillräckligt tydligt, säger hon.

Magdalena Andersson meddelade under onsdagens presskonferens att hon imorgon kommer att begära sitt entledigande. Hon konstaterade samtidigt att Socialdemokraterna gjort en stark valrörelse med ett starkt valresultat.

– Jag är stolt och tacksam för att nästan två miljoner svenskar valt att rösta på socialdemokraterna, säger hon.

Hon uttryckte samtidigt en oro för att Sverigedemokraterna blir Sveriges andra största parti.

–Men jag ser också att lösningen finns i att vi blir fler som engagerar oss. Vi behöver ha fler svenskar som engagerar sig politiskt, vare sig det är i ett parti eller i organisationer. Det krävs för att öka tilliten och förståelsen mellan oss människor i Sverige.

Hon vände sig även till de som röstat på SD.

– Många av er har röstat på dem på grund av problem som ni möter i er vardag. 

Hon lyfte brister i välfärden, höga elpriser, våld, skjutningar och en stor migration i kombination med dålig integration som exempel.

– Det är konkreta och legitima samhällsproblem som ni delar med hela svenska folket, säger hon.

Fram till att nästa regering tar över kommer Andersson att leda en övergångsregering. Hon konstaterade att vi står inför en tuff period med en världsekonomi som är sämre än på länge, en ”krigsvinter” med höga energipriser i spåren av kriget i Ukraina och ett känsligt politiskt läge i och med ansökan om medlemskap i Nato. Hon menade samtidigt att Sverige står bra rustat inför den kommande mandatperioden, med bland annat en sjunkande arbetslöshet och en pågående grön industriell revolution. 

Magdalena Andersson meddelade också att hon tänker fortsätta leda socialdemokraterna i opposition och i den rollen ”granska högerregeringens förmåga att lösa de problem som Sverige står inför”. 

– Vi kommer också vara vaksamma och tydligt markera mot alla försök att underblåsa eller urskulda hat, hot, våld eller rasism.

Samtidigt öppnade hon dörren för ett eventuellt samarbete över blockgränserna.

– Svensk politik behöver fler öppningar och färre låsningar. Om det visar sig att Ulf Kristerssons tilltänkta underlag inte håller ihop, ja, då står naturligtvis min dörr öppen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV