Radar · Miljö

Glädjebesked från Kebnekaises sydtopp

Mätning av Kebnekaises sydtopp den 9 september 2022.

Avsmältningen av svenska glaciärer var måttlig i somras. Enligt den senaste mätningen har Kebnekaises sydtopp inte blivit lägre sedan förra året.

I motsats till vad som rapporterats om extrema minskningar av glaciärer i Alperna var avsmältningen på svenska glaciärer måttlig under sommaren. Det har forskare vid Tarfala forskningsstation kommit fram till, enligt ett pressmeddelande från Stockholms universitet.

Den årliga mätningen av sydtoppen görs av personal från forskningsstationen, som i år besteg sydtoppen i stället för att besöka den med helikopter.

Forskarna har under året sett att avsmältningen inte varit så stor, och blev därför glada över resultatet.

Små förändringar

— Vi hoppades därför på att hitta små förändringar även vid Kebnekaises sydtopp, och är glada att kunna bekräfta detta med vår mätning”, säger Jamie Barnett, forskningsingenjör vid Tarfala forskningsstation.

Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp genomfördes den 9 september och den visade att den var 2094,6 meter över havet. Det är samma höjd som uppmättes i slutet av sommaren 2021.

Sydtoppen, som består av en snötäckt glaciär, har de senaste åren krympt på grund av det varma klimatet. I september 2019 blev nordtoppen, vars högsta punkt består av sten, officiell ny högstapunkt i Sverige med sina 2096,8 meter. Sydtoppen mätte då 2095,6 meter.

Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp visade att höjden var den samma som förra året
Den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp visade att höjden var den samma som förra året. Grafik: Johan Hallnäs/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV