Radar · Morgonkollen

Åtta miljarder i världen – stora problem i Indien

En marknad utanför en tågstation i Bombay, en av Indiens största städer, mars 2022.

På tisdagen blir vi enligt FN åtta miljarder människor på jorden. Kraftigast tillväxt har Indien, som snart går om Kinas befolkningsmängd.
Men redan nu riskerar infrastrukturen i Indiens megastäder att kollapsa till följd av befolkningsökningen.

Medan många länder planerar för sjunkande födelsetal och en växande äldre befolkning, ökar Indiens befolkning – nu nästan 1,4 miljarder – i rasande takt.

Något som Indiens megastäder känner av, men hittills inte mäktat med att ta hand om.

Växtvärken märks genom överbefolkning, undermålig infrastruktur, dålig luft- och vattenkvalitet och ansträngande ljudnivå. Men trots den ohälsosamma miljön fortsätter inflyttningen till städerna.

Bombay är en av Indiens största städer. På 30 år har staden vuxit med åtta miljoner invånare och blivit en 20-miljonersstad. Till 2035 väntas staden få ytterligare sju miljoner invånare.

Värst är det i de fattigare stadsdelarna. I Bombay lever 40 procent av befolkningen i ruckel som tryckts ihop i slumkvarter. Här är rinnande vatten, elektricitet och renhållning en ovanlighet.

Den 35-årige pappan Mohammed Sartaj Khan bor i det ökända slumkvarteret Dharavi, känt från filmen ”Slumdog Millionaire”. Han minns fortfarande hur han såg på Bombay när han som tonåring flyttade till staden, med sitt konstanta lämmeltåg av människor.

– Ingen bryr sig om någon annan.

Har inte råd besöka

Khan arbetar på ett garveri. Pengarna han tjänar skickar han hem till sin fru och sina barn i byn, som han sällan har råd att besöka. Han saknar byn han växte upp i, men där finns inte möjlighet att tjäna ihop till familjens uppehälle.

De indiska storstäderna har inte heller hunnit anpassa sig till klimatförändringarna, som man numera måste ta höjd för.

Enligt en rapport från Indiens regering blir runt 70 procent av avloppsvattnet i stadskärnorna inte renat. Varje vinter täcks huvudstaden och New Delhi av giftiga luftföroreningar. Och vetenskapsmän spår att den årliga monsunen kommer att bli mer oregelbunden och mer kraftfull, och bidra till mer torka men även värre översvämningar.

Fattiga människor

Poonamn Muttreja från organisationen Indiens befolkningsstiftelse (PFI) säger att regeringen borde investera mer i landsbygdens ekonomi. Hon menar att det kan minska migrationen till städerna och uppmuntra fler att flytta till mindre städer.

– Det är fattiga människor, i synnerhet migranter som flyttat till städer, som riskerar att utsättas mest för klimatförändringarna, vare sig förändringarna sker till följd av väder, översvämning, jobb eller bristande infrastruktur, säger hon.

– Indien måste genomföra ett paradigmskifte. I stället för att klaga måste vi börja göra något.

Fakta: 1,7 miljarder år 2060

Indien har i dag en befolkning på omkring 1,4 miljarder människor.

Enligt FN:s prognos kommer den att växa till 1,7 miljarder år 2060.

Först i början på nästa århundrade kommer befolkningen att sjunka tillbaka till 1,5 miljarder.

Källa: AFP