Radar · Migration

Närmare 2,7 miljoner ukrainska flyktingar

Enligt UNHCR pågår just nu den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget.

På drygt två veckor har närmare 2,7 miljoner ukrainare flytt striderna i landet. Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, enligt UNHCR. Ukraina försöker nu upprätta fler humanitära korridorer för att evakuera människor i krigsdrabbade områden

Polen är det land som hittills tagit emot flest flyktingar, omkring 1,7 miljoner människor, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Många har också kommit Polen för att ta sig vidare till andra länder i EU, bland annat till Tyskland som fram till i lördags tagit emot 123 000 flyktingar, enligt landets inrikesdepartement.
Även till Ukrainas grannländer i sydväst, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien, har stora mängder flyktingar anlänt. Ungern har tagit emot närmare 250 000 flyktingar och Slovakien omkring 200 000.

Snabbaste flyktingkrisen 

Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, sade FN, sade UNHCR:s högkommissarie Filippo Grandi på söndagen, enligt CNN.

De flesta flyktingar är kvinnor och barn. Ukrainska män mellan 18 och 60 år är förbjudna att lämna landet sedan regeringen införde undantagstillstånd.
Ett stort antal ukrainare har också flytt inom landet. Till Lviv, som ligger i västra Ukraina några mil från gränsen till Polen, har hundratusentals flyktingar kommit de senaste veckorna.

Humanitära korridorer

Många ukrainare sitter dessutom fast i krigszoner. Enligt Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchukska ska tio humanitära korridorer upprättas, bland annat i städer nära huvudstaden Kiev och i Luhansk i östra Ukraina, rapporterar BBC.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sade på söndagen i ett uttalande att närmare 125 000 människor i landet har evakuerats hittills .
Ett nytt försök att skicka förnödenheter till den belägrade hamnstaden Mariupol kommer också att göras.

Vi kommer än en gång att försöka häva blockeringen av den humanitära konvoj som ska transportera mat och mediciner till Mariupol från Berdiansk (i sydöstra Ukraina), säger Iryna Vereschuk i ett videomeddelande.