Radar · Integritet

Stora demonstrationer för aborträtten i USA

Demonstranterna samlades vid Washington-monumentet i huvudstaden för att sedan tåga mot Högsta domstolen.

Tiotusentals människor över hela USA demonstrerar för aborträtten under lördagen.
”Min kropp, mitt val”, skanderar aktivister i bland annat huvudstaden Washington.

Över 380 evenemang under parollen ”Bans off our bodies” går av stapeln från Maine till Hawaii. Störst uppslutning ser ut att bli i storstäder som Los Angeles, Chicago och New York.
I Washington samlades aktivisterna vid Washington-monumentet för att tåga till Högsta domstolen.

– Jag tycker kvinnor ska ha rätt att själva bestämma över sina kroppar och liv. Och jag tror inte att ett förbud mot abort kommer att stoppa aborterna. Det skulle bara göra det osäkert och riskera kvinnors liv, säger demonstranten Caitlin Loehr till AP.

Läckt utkast från HD

Manifestationerna sker mot bakgrund av det läckta utkast från HD som visar att domstolen är redo att riva upp kvinnors grundlagsskyddade rätt till abort – beslutet ”Roe mot Wade” från 1973. Skulle så ske lämnas rätten att lagstifta om abort över till delstaterna.

– Om det är en strid de vill ha, kommer de att få den, säger Rachel Carmona, ordförande för kvinnorörelsen Women’s March.

Runt hälften av USA:s delstater, främst i söder och i mellanvästern, väntas i någon grad förbjuda abort om det blir möjligt.

"Handlar om kontroll"

Många som står upp för aborträtten fruktar att ett eventuellt förbud bara är första steget för att inskränka rättigheter.

– Det här har aldrig bara handlat om abort. Det handlar om kontroll. Mitt äktenskap står på menyn, säger Amy Eshleman i ett tal i Chicago.

Hon är gift med Chicagos borgmästare Lori Lightfoot.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av amerikanerna vill bevara aborträtten, åtminstone i graviditetens tidiga stadier.

Lördagens demonstrationer sker tre dagar efter att senaten röstat ner ett förslag från Demokraterna om att göra rätten till abort till federal lag.