Radar · Utrikes

Socialdemokraterna i Finland: Ja till Nato

Finlands statsminister Sanna Marin.

Socialdemokraterna i Finland stöder ett finskt medlemskap i Nato. Det föreslår partistyrelsen för partifullmäktige som håller ett extra möte under lördagen. Finlands president Sauli Niinistö har samtidigt haft ett ”rakt och rättframt” telefonsamtal med sin ryske kollega Vladimir Putin.

Finlands statsminister Sanna Marin meddelade på lördagsförmiddagen att partistyrelsen föreslår att de finländska Socialdemokraterna ska stöda ett finskt medlemskap i Nato, rapporterar finska medier.

– Som en följd av den förändrade säkerhetsmiljön i Finland och Europa stödjer SDP ett finländskt medlemskap i försvarsalliansen Nato. SDP ger sitt stöd till statsledningen att öppna diskussionen om ett medlemskap. Partistyrelsen godkände förslaget enhälligt och den socialdemokratiska riksdagsgruppen har yttrat sig i frågan, säger Marin.

Partifullmäktige ska rösta i ärendet senare under dagen.

Pratat med Putin

Finlands president Sauli Niinistö hade på lördagen ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin och meddelade att Finland ämnar söka medlemskap i Nato inom de närmsta dagarna.

”Samtalet var rakt och rättframt och genomfördes utan att vara tillspetsat” skriver han på Twitter.

Niinistö ska enligt ett uttalande från det finländska presidentämbetet ha sagt till Putin att Rysslands krav i slutet av 2021, som syftade till att hindra länder från att gå med i Nato, samt Rysslands massiva invasion av Ukraina i februari 2022 ändrat säkerhetsläget för Finland.

”I framtiden kommer Finland vilja ta hand om de praktiska frågor som uppstår genom att vara granne med Ryssland i ett korrekt och professionellt sätt”, står det vidare i uttalandet.

Möjliga motdrag

Inför beslutet har statsledningen analyserat och gjort sig redo för alla tänkbara sätt som Ryssland kan reagera på, säger Finlands president Sauli Niinistö i Yles Morgonettan på lördagsförmiddagen, rapporterar Svenska Yle.

Niinistö tror inte att Ryssland kommer att reagera militärt mot Finland, men ser det som sannolikt att det kommer motdrag i andra former.

– Gränskränkningar, ökad militär aktivitet i närheten av gränsen mot Finland, ökad aktivitet i Östersjön, säger Niinistö

Även cyber- och hybridhot tillhör den arsenal som Finland måste vara berett på, enligt presidenten.

S ger besked på söndag

Under morgondagen kommer partistyrelsen för Socialdemokraterna i Sverige att ge besked om Natofrågan.

Beslutet tas ”självständigt utifrån det som är bäst för Sverige och Sveriges säkerhet”, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin i ett mejl till TT.

”Men Finlands agerande är självklart något som påverkar också vår process”, skriver han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV